Satsning på barkborrefångst i skyddad skog

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
20 miljoner barkborrar har fångats i fällor på 55 platser i skyddade områden, enligt Skogsstyrelsen.
De utvalda platserna finns från Skåne till Uppland. Där har totalt 2 700 fällor varit utplacerade i skog som skyddats på grund av höga naturvärden.
Skogsstyrelsen räknar med att fällorna räddat ungefär 5 000 granar. Detta baserat på studier som visar att det behövs cirka 4 000 granbarkborrar för att döda en gran.
”Det han handla om ännu fler granar eftersom många av de granbarkborrar som fångades tidigt på sommaren skulle ha gett upphov till än nu fler granbarkborar”, säger Johan Åberg, specialist på områdesskydd, i ett pressmeddelande från Skogsstyrelsen.
Flest barkborrar fångades i början av sommaren i de östra delarna av Götaland och Svealand. Detta överensstämmer med myndighetens svärmningsövervakning över landet som helhet. Jämfört med svärmningsövervakningens fällor fångade dock färre barkborrar per fälla i de skyddade skogarna.
”Nu behöver vi titta närmare på orsakerna kring det och om angreppen i de skyddade områden har minskat som en följd av insatsen”, säger Johan Åberg.
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  När pappersbruken faller

  När man fäller två fåglar med två hagelskott i snabb följd kallas det som bekant doublé. Vad det skulle heta med tre skott och fåglar vet jag inte, kanske helt enkelt engelskans hattrick? 
 • Annons
 • Avverkningarna minskar i år

  Kategorier: skogsavverkning
  De totala avverkningarna väntas landa på 91 miljoner skogskubikmeter i år, en minskning med tre procent jämfört med förra året.
 • Skogspodden gör hembesök hos trädförädlare

  I avsnitt 71 besöker Skogspodden Bo Karlsson, som är skogsgenetiker, på hans gård i Södra Vi.
 • Annons
 • De får årets Guldkvistar

  Stora Insatser för säkrare skogsarbete, kvinnligt nätverksbyggande och nationell klimatsamordning belönas med Föreningen Skogens Guldkvistar.
 • "Bioekonomin blir inget slukhål av virke"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Bioekonomi
  SKOGENdebatt. Att bioekonomin kommer att orsaka ett slukhål i virkesförsörjningen sprids som en sanning. Men det är en slutsats som bygger på felaktiga antaganden, skriver Sten B Nilsson och Nippe Hylander.
 • Annons