”Sannolikt att virkespriserna sjunker”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Virkesprisindikatorn rasade nedåt under mars som en följd av den pågående coronakrisen. Och från Kina rapporteras om en kraftigt minskad träimport.

Virkesprisindikatorn rasade från 100,86 i februari till 99,98 i mars. Det är den enskilt största månatliga nedgången någonsin för indikatorn. Det är nu mycket sannolikt att vi kommer att få se sjunkande virkespriser, enligt Virkesbörsen som sammanställer uppgifterna.

Annons
Annons

Socialt avståndstagande har fått ekonomier att frysa till is och arbetslösheten ökar i en mycket snabb takt, skriver de.

”Effekterna blir nu väldigt tydliga även för de skogsindustriella produkterna som normalt ligger senare i den ekonomiska cykeln jämfört med exempelvis tjänstesektorn. Bakom nedgången i Virkesprisindikatorn ligger en bred och dramatisk nedgång av de underliggande indikatorerna”, enligt Virkesbörsen.

Även nyhetsbrevet Wood resource quarterly rapporterar om coronakrisens effekter.

I Kina har pandemin orsakas ett kraftigt importfall av skogsprodukter under årets två första månader. Värdet sjönk med totalt 750 miljoner dollar för trävaror, timmer, massa och flis jämfört med samma period i fjol. Det innebär en värdeminskning med 26 procent i januari och med 14 procent i februari. Procentuellt drabbades sågade barrträvaror hårdast med en minskning på 26 procent. Även värdet för barrtimmerimporten föll, minskningen var 20 procent.

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Nu släpps digitala skogslektioner

  Nu är det premiär för Skogen i Skolans digitala läromedel om skogens roll i en hållbar utveckling. Lektionerna riktar sig även till klasser som inte har en skog runt knuten.
 • Annons
 • Timbersports startar säsongen igen

  Kategorier: Stihl Timbersports
  Timbersports, där man tävlar i olika grenar av skogshuggning, har beslutat att återuppta aktiviteterna som stoppats av pandemin. Säsongen startar den 10 augusti.
 • Insamling ska skydda skog genom uppköp

  Miljöpartistiska riksdagsledamoten Rebecka Le Moine har startat en insamling för att köpa upp skog med syfte att skydda den från brukande. 
 • Annons
 • Bra vårförsäljning i bygghandeln

  Det blev ett lysande andra kvartal för byggmaterialhandeln som har sin viktigaste försäljningsperiod under vår och försommar.
 • Många ekorrar sjuka av parasit

  Kategorier: ekorre, Cryptosporidier
  Mer än var tredje ekorre kan vara smittad av parasiten Cryptosporidier, visar ny forskning. Smittan kan orsaka kraftiga diarréer även hos människor.
 • Annons