Sänkta priser på skogsmark i norr

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Bosse Backström, SKOGENbild.
Priserna på skogsmark i norra Sverige har sjunkit med 7 procent under första halvåret 2018. Men det är inte alls säkert att nedgången fortsätter under hösten, enligt LRF Konsult som tagit fram statistiken.

Norra Sveriges priser på skogsmark har gått från att ha varit stigande under föregående år till att sjunka med 7,2 procent under 2018.. Genomsnittspriset är nu 256 kronor per skogskubikmeter. Statistiken från LRF Konsult baseras på första halvåret 2018 som jämförts med priserna vid årsskiftet.

Annons
Annons

- Det är en utveckling vi inte trodde att vi skulle se Vi konstaterar att en del av de fastigheter som tog längre tid att sälja och därför såldes till ett något lägre pris, kom med i 2018 års statistik och utgör en anledning till att tendensen rent statistiskt brutits. I norra Sverige sker också absolut flest försäljningar av skogsfastigheter innevarande halvår vilket gör att hösten blir avgörande för att se åt vilket håll priset på skogsmark är på väg i norra Sverige. Vi bedömer att marknaden är stark och att efterfrågan är fortsatt stor, säger Markus Helin, chefsmäklare på LRF Konsult, i ett pressmeddelande.

I mellersta Sverige syns däremot motsatt utveckling. Där har priserna stigit med 5,1 procent till genomsnittet 445 kronor skogskubikmeter, de högsta sedan mätningarna startade för mer än tjugo år sedan. Framför allt har uppgången varit stor i Värmland och Västra Götaland.

I södra Sverige fortsätter prisuppgången. Den är 1,3 procent jämfört med helårsskiftet. Genomsnittspriset är 629 kronor skogskubikmetern  vilket också är rekordhögt.

LRF Konsults bedömning är att marknaden för skogsfastigheter är stabil under resterande del av året och att skogsmark handlas kring de nivåer vi ser idag.

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Därför får de Föreningen Skogens priser

  Föreningen Skogens pristagare uppmärksammades på Forum för bioekonomi idag där de även fick motta gratulationer av Kung Carl XVI Gustaf. Här kan du läsa motiveringarna.
 • Annons
 • Trävaror lyfte Södras första kvartal

  Ökade priser på sågade trävaror gav Södras rörelseresultat för första kvartalet ett kraftigt uppsving.
 • Håll koll på lastbilens brandskydd

  Om en timmerbil drabbas av brand utan att ha rätt släckningsutrustning är det inte säkert att försäkringen gäller. Medvetenheten om detta, och brandskyddsnormer överhuvudtaget, varierar, enligt Dafo Vehicle som utvecklar släckningssystem.
 • Annons
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Annons