Sänkta anslag för skydd av skog

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Det blir en fortsatt finansiering av det nationella skogsprogrammet de kommande tre åren, enligt regeringens höstbudget. Men aviserade anslag till områdesskydd innebär en sänkning jämfört med i år.

Regeringen aviserade under onsdagen att det nationella skogsprogrammet får fortsatt finansiering med 26 miljoner kronor 2020 samt 22 miljoner kronor per år under 2021 och 2022, vilket motsvarar nuvarande nivå.

Annons
Annons

Regeringen hävdar också att de vill satsa på en stärkt äganderätt genom ett anslag på 50 miljoner kronor årligen de kommande tre åren till formellt skydd av skog. Men beloppet innebär en minskning av Skogsstyrelsens anslag för områdesskydd med ungefär 100 miljoner kronor jämfört med i år.

– Det är positivt att regeringen vill satsa på skydd av värdefull natur för att nå beslutade etappmål, men jämför vi med det anslag vi har i år så blir det ändå en minskning, konstaterar Johan Åberg, processförvaltare för områdesskydd på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Regeringen har tiidigare meddelat att de vill satsa 30 miljoner kronor årligen under 2020–2022 för att bidra till en effektiv bekämpning av skogsskador och särskilt granbarkborreangrepp.

Budgetpropositionen presenteras i sin helhet den 18 september.

 

Publicerad:
 • Gödsel sprids i skogen

  Nu kartläggs ­gödsling och klimat

  Skogsgödsling ökar tillväxten, bindningen av kol och klimatnyttan. Verkar det som. Åtminstone i vissa skogstyper. Om fyra år vet vi mer om hela ­bilden, hoppas en grupp SLU-forskare.
 • Annons
 • Dimmig skogssiluett

  ”Den boreala ­skogen är jordens lunga”

  Med intensifierad skogsvård kan tillväxten i den ­boreala ­skogen fördubblas under en tioårsperiod. Det visar ett ­forsk­ningsprogram i Norrbotten som pågått i 15 år. Till­växten binder kol och främjar ­klimatarbetet -vilket skulle kunna ge skogs­ägarna ­in­täkter i form av utsläppsrätter.
 • ”Kalavverkning måste fasas ut”

  DEBATT. Alla skogar med höga naturvärden måste skyddas och kalavverkning fasas ut. Det är kris i skogen,  skriver 70 organisationer från 25 länder och 30 forskare i ett upprop till politiker och myndigheter.
 • Annons
 • ”Skogsnäringen är inget särintresse”

  Kategorier: debatt, John Widegren, SvD
  Jag kan konstatera att Sten B Nilsson och Moderaterna har olika syn på vad ett särintresse är. Och att Moderaterna skulle ta bort pengarna för nya reservat är helt enkelt inte sant, skriver John Widegren (M) i en slutreplik i SvD.
 • Trädhotell får pris för ekoturism

  Treehotel i Harads utanför Boden har vunnit pris för att de "bäst levandegör svensk ekoturism".
 • Annons