Sänkta anslag för skydd av skog

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Det blir en fortsatt finansiering av det nationella skogsprogrammet de kommande tre åren, enligt regeringens höstbudget. Men aviserade anslag till områdesskydd innebär en sänkning jämfört med i år.

Regeringen aviserade under onsdagen att det nationella skogsprogrammet får fortsatt finansiering med 26 miljoner kronor 2020 samt 22 miljoner kronor per år under 2021 och 2022, vilket motsvarar nuvarande nivå.

Annons
Annons

Regeringen hävdar också att de vill satsa på en stärkt äganderätt genom ett anslag på 50 miljoner kronor årligen de kommande tre åren till formellt skydd av skog. Men beloppet innebär en minskning av Skogsstyrelsens anslag för områdesskydd med ungefär 100 miljoner kronor jämfört med i år.

– Det är positivt att regeringen vill satsa på skydd av värdefull natur för att nå beslutade etappmål, men jämför vi med det anslag vi har i år så blir det ändå en minskning, konstaterar Johan Åberg, processförvaltare för områdesskydd på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Regeringen har tiidigare meddelat att de vill satsa 30 miljoner kronor årligen under 2020–2022 för att bidra till en effektiv bekämpning av skogsskador och särskilt granbarkborreangrepp.

Budgetpropositionen presenteras i sin helhet den 18 september.

 

Publicerad:
 • Familjeskogsbrukets många ansikten på Hex

  På Höstexkursionen 2019 visade det sydsvenska familjeskogsbruket sina många ansikten. Olika skogsägare sätter olika prägel på landskapet. Men även olika synsätt inom familjerna skapar variation.
 • Annons
 • Bokdöd

  Ingen bot för bok

  SKADEGÖRARE. Forskarna vet inte om bokdöden kommer att fortsätta spridas. Klart är att den inte kan stoppas.
 • Spelteknik gör jobbet lättare

  Att köra skogsmaskinkranar med kranspetsstyrning ger maskinförarna en betydligt bättre arbetsmiljö. Dessutom sparar skogsbruket tid och därmed pengar. 
 • Annons
 • Här ska spån bli olja

  Kategorier: biodrivmedel, pyolysolja
  Under hösten påbörjas bygget av Europas första anläggning där sågspån omvandlas till råvara för biodrivmedel, så kallad till pyrolysolja.
 • Komatsu modell 895

  Skotarförsäljning skjuter fart

  MARKNAD. Skotarförsäljningen visar tecken på att öka jämfört med i fjol och ny etta på försäljningslistan är Komatsu. Även den genomsnittliga lastvikten ökar.
 • Annons