Sänkt resultat för Södra

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Södra
Lars Idermark. Foto: Södra.
Södras rörelseresultat för årets första nio månader sjönk med närmare 30 procent jämfört med i fjol: från 3 533 miljoner till 2 520 miljoner kronor.

Försvagningen kom i tredje kvartalet då resultatet halverades. 2018 nådde delårsresultatet hela 1 277 miljoner kronor medan det för tredje kvartalet i år blev 512 miljoner kronor.

Annons
Annons

”Rörelseresultatet för årets första nio månader är tillfredsställande, men för tredje kvartalet är rörelseresultatet lägre än föregående års mycket starka resultat. Men det står sig väl mot bakgrund av rådande situation vad gäller konjunkturbild, efterfrågan och marknadspriser”, säger Lars Idermark, vd och koncernchef, i ett pressmeddelande.

Orsaken till sänkningen finns i en global ekonomisk avmattning i kombination med ett överutbud av virke i Europa på grund av granbarkborren, uppger Södra.

”Prisnedgången har varit stor främst på marknadsmassa men även på sågade trävaror där granbarkborrens angrepp påverkat prisbilden”, säger han.

 

 

Publicerad:
 • FSC: Vi välkomnar synpunkter och dialog

  Kategorier: SKOGENdebatt, FSC Sverige
  SKOGENdebatt. Lars M Johansson  frågar om FSC Sverige har blivit en hemlig grupp för några få invalda. FSC Sverige är en medlemsdriven frivilligorganisation som strävar efter dialog och öppenhet, och vi vill gärna få fler medlemmar och användare, skriver styrelserepresentanter i en replik.
 • Annons
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Bygg ditt eget paradis

  Skogsnäringen har säkert lika många namn för virke som inuiterna sägs ha för snö. Men vi är nog lika fattiga på synonymer för landskapsvård som inuiterna är när de ska prata om beachvolleyboll.
 • Väntad nedgång för Sveaskog

  Kategorier: Sveaskog
  Sveaskogs operativa rörelseresultat sjönk med 28 procent för årets nio första månader jämfört med samma period förra året.
 • Annons
 • Sänkt rörelseresultat men ökade leveranser för Mellanskog

  Kategorier: Mellanskog
  När Mellanskog summerar årets tre första kvartal syns en ökning i omsättning och leveranser men ett minskat rörelseresultat.
 • Minusresultat för Norra Skog

  Kategorier: Norra Skog
  Nybildade Norra Skog belastades med omstruktureringskostnader och gjorde en förlust på 33 miljoner före skatt.
 • Annons