Samordning stoppade ny Salabrand

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
SKOGSBRAND. Erfarenheterna från 2014 gjorde att årets bränder i samma område kunde släckas snabbare. Bättre organisation ger bättre beredskap.

Oklar ansvarsfördelning och bristande resurser gjorde att den stora skogsbranden 2014 hann växa sig utom all kontroll. När det osannolikt nog började brinna i nästan samma trakter i år igen gick det mycket bättre, trots att branden inte alls var mer lättbekämpad. Den här gången brann det inte på ett utan på tre ställen, det blåste och det var snustorrt i markerna – ändå var branden under kontroll på bara några dagar. 

Annons
Annons

Peter ArnevallPeter ArnevallEn anledning är att insatserna samordnades och resurser kom snabbt. Och det i sin tur underlättades av att räddningstjänsten Sala Heby har anslutit sig till Storstockholms räddningscentral som samordnar många, många tusen räddningsinsatser per år. Sju räddningstjänster med totalt 94 brandstationer är anslutna till den.
– Alla larmas och dirigeras av räddningscentralen, vilket ger bättre kontroll. Vi vet var resurserna finns och kan samordna dem. Vi har hela tiden en tät dialog och instruerar både larmoperatörer och dem som är ute på räddningsinsatser, berättar Peter Arnevall som är räddningschef vid Storstockholms brandförsvar.

Beslutsgången har också blivit tydligare. Förra gången uppstod oklarheter om vem som egentligen var ansvarig för räddningsinsatsen och insatsen koordinerades inte i tillräcklig utsträckning. Men sådana diskussioner uteblev denna gång.

Läs mer i SKOGEN 6-7/2018
Läs SKOGEN-numret digitalt - som prenumerant eller lösnummer»

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Ringbarkad ek

  Utdragen död mångas bröd

  RINGBARKA. Död ved är ju bra för mångfalden, men en del död ved är ännu bättre än annan. Ringbarkade träd som torkar långsamt står längre innan de faller och gynnar många arter.
 • Annons
 • Jacob Edlund

  Matriser ska bort

  VIRKESMÄTNING. Metoden för uträkning av virkesvolymer via matris är inte tillräckligt bra. Nu ska matriserna bort, men det tar två år innan Biometrias nya regler blir ett krav på virkes­köparna.
 • Granbarkborreangripen skog

  Fyrdubblad premie och trixande

  Borre, brand och blåst ökar risken för skogs­skador – och vikten av bra försäkringsskydd. Möt skogs­ägarna som fick chockhöjd premie och bytte bolag, en annan som fick en faktura i stället för ersättning för stormskadorna samt ett försäkringsbolag som vill arbeta förebyggande.
 • Annons
 • Granvägg

  Goda granar och brunsås

  Kategorier: skogens mat, recept
  I temat Skogens mat kan du läsa om skoglig restaurangmat, maskinförarnas lunchlådor samt få en massa tips om goda granar och andra delikatesser.
 • Så förändras virkespriserna i ditt län

  Virkespriserna, det skogsägare får betalt när de avverkar eller gallrar sin skog, sjönk på bred front i juni. Virkesbörsens har sammanställt en lista som visar prisförändringarna län för län.
 • Annons