Samordning stoppade ny Salabrand

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
SKOGSBRAND. Erfarenheterna från 2014 gjorde att årets bränder i samma område kunde släckas snabbare. Bättre organisation ger bättre beredskap.

Oklar ansvarsfördelning och bristande resurser gjorde att den stora skogsbranden 2014 hann växa sig utom all kontroll. När det osannolikt nog började brinna i nästan samma trakter i år igen gick det mycket bättre, trots att branden inte alls var mer lättbekämpad. Den här gången brann det inte på ett utan på tre ställen, det blåste och det var snustorrt i markerna – ändå var branden under kontroll på bara några dagar. 

Annons
Annons

Peter ArnevallPeter ArnevallEn anledning är att insatserna samordnades och resurser kom snabbt. Och det i sin tur underlättades av att räddningstjänsten Sala Heby har anslutit sig till Storstockholms räddningscentral som samordnar många, många tusen räddningsinsatser per år. Sju räddningstjänster med totalt 94 brandstationer är anslutna till den.
– Alla larmas och dirigeras av räddningscentralen, vilket ger bättre kontroll. Vi vet var resurserna finns och kan samordna dem. Vi har hela tiden en tät dialog och instruerar både larmoperatörer och dem som är ute på räddningsinsatser, berättar Peter Arnevall som är räddningschef vid Storstockholms brandförsvar.

Beslutsgången har också blivit tydligare. Förra gången uppstod oklarheter om vem som egentligen var ansvarig för räddningsinsatsen och insatsen koordinerades inte i tillräcklig utsträckning. Men sådana diskussioner uteblev denna gång.

Läs mer i SKOGEN 6-7/2018
Läs SKOGEN-numret digitalt - som prenumerant eller lösnummer»

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Södra söker sommarjobbare

  Nu utannonserar Södra 200 sommarjobb på såväl industri som ute i skogen.
 • Annons
 • Sveaskogs ordförande utfrågas i riksdagen

  Kategorier: Sveaskog, Altinget
  Riksdagsledamöter har kallat Sveaskogs ordförande samt näringsministern till utfrågning. Sparkandet av Sveaskogs vd Hannele Arvonen har väckt frågor, enligt Altinget.
 • Ny simulator ska ge äkta skogskänsla

  Ponsse har tagit fram en helt ny simulator för skogsmaskinoperatörer. "Utbildningsmiljön känns som att vara ute i skogen", enligt maskintillverkaren.
 • Annons
 • Nya borren berättar mer

  Den elektroniska tillväxtborren ger mer information än den traditionella, men mindre ingrepp i trädet. För dyr för gemene man, troligen, men mycket användbar för forskningen.
 • Ikea presenterar ny skogsagenda

  Ikea lanserar en ny global skogsagenda. Möbelföretaget säger sig vilja göra ansvarsfullt skogsbruk till norm över hela världen -  och inte bara i skogar där de hämtar sitt råmaterial.
 • Annons