På uppdrag av regeringen ska Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) starta ett nationellt laboratorium för diagnosticering av växtskadegörare i skog och lantbruk. Verksamheten börjar byggas upp redan i år och under nästa år kommer begränsad diagnostik att göras. 2027 ska labbet vara i full drift.
– Under pandemin bedrev vi covidtestning åt humanmedicinen så jag känner mig trygg i att SVA även kan bygga ett laboratorium för diagnostik av växtskadegörare. I ett område där våra egna kunskaper i dagsläget är begränsade finns mycket kunskap idag hos SLU och Jordbruksverket. En del kommer samlas på SVA, en del kommer vi fortsätta samverka kring, säger Henrik Ericsson, avdelningschef för mikrobiologi på SVA, i ett pressmeddelande.
Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har spetskompetens om växtskadegörare i Sverige och kommer alltså att bistå i utvecklingen av laboratoriets arbete.
– Den här satsningen innebär ett bredare samarbete mellan SVA och SLU för att skydda Sveriges växtproduktion, skogsbruk och ekosystem. Laboratoriet kommer att bli en viktig pusselbit för att kunna möta de växande hoten från främmande växtskadegörare där vårt Skogsskadecentrum och SVA kompletterar varandra, säger Jonas Rönnberg, docent och föreståndare vid SLU Skogsskadecentrum, i pressmeddelandet.
Risken för att nya virus, bakterier, parasiter, svampar och insekter ska etablera sig i Sverige har ökat de senaste åren. Det beror främst på ökad internationell handel och ett ökat resande i kombination med ett förändrat klimat.