Sameby får ensamrätt på jakt på småvilt

4 februari 2016 Ett domslut i tingsrätten ger Girjas Sameby i Norrbotten ensamrätt på småviltsjakt och fiske. Det här oroar Svenska Jägareförbundet.

Sameby får ensamrätt på jakt på småvilt

Girjas sameby i Gällivare kommun får nu ensamma rätten att bestämma hur jakt på ripa och annat småvilt ska fördelas. Det handlar om fjällområden i anslutning till byn.

Speciella omständigheter ligger bakom domen som tagit hänsyn till att samerna använt det aktuella området för jakt och fiske i närmare tusen år.

Tingsrättens dom var naturligtvis ett glädjebesked för samebyn, men Svenska Jägareförbundet är oroade.

– Vi förutsätter att domen kommer att överklagas till högre instanser. Men utslaget kommer att få stor inverkan på jakten och fisket om domen får gehör även där, säger Hans Geibrink jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.

Idag finns en möjlighet till jakt och fiske för alla svenskar på statens marker i fjällen.

-Domslutet innebär att staten inte längre har möjlighet till att tillgängliggöra sina marker till jägare och fiskare. Det blir istället upp till samebyn om man vill sälja småviltjakt och fiske.

Älgjakt omfattas inte av domslutet.

– Domslutet gäller således bara Girjas sameby, där det finns särskilda omständigheter som påverkat utgången av målet. Men det är inte otroligt att vi kan vänta oss fler processer från andra samebyar som kräver motsvarande rätt, säger Hans Geibrink.

.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Jessica Nordin
Södra
SkogsJobb