Samarbete skyddar lämning

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
En familjegrav från stenåldern vid Delsjön i Göteborg.
I skogen finns mängder av lämningar som påminner om svunna tider. De är skyddade enligt lag ändå händer det att de skadas.

Något som ser ut som en stenhög kan vara en gravlämning från bronsåldern. Lämningarna är skyddade enligt lag och ett stort arbete läggs ned från skogsbruket på att värna dem – ändå uppstår ibland skador. Detta vill Mellanskog, tillsammans med bransch och myndigheter ändra på. 

Annons
Annons

Onsdagen den 14 september kl.ockan 9:30 samlas närmare trettio representanter för näring och myndigheter för att diskutera dessa frågor i skogen alldeles i närheten av Brunnby gård utanför Västerås.

Skogsägareföreningen Mellanskog (med cirka 30 000 medlemmar) söker nu samarbete med kollegor i branschen och de myndigheter som bevakar fornlämningsärenden. I första hand länsstyrelserna men även Skogsstyrelsen.

Sedan i fjol har skogsbruket antagit gemensamma riktlinjer för att undvika skador på fornlämningar. Det nya samarbetet ska ge erfarenhetsutbyte och förbättra informationshanteringen kring fornlämningarna på områden i skogen som ska avverkas och återplanteras.

- De som arbetar i skogen gör sitt bästa för att undvika skador, men brister i informationen är den vanligaste orsaken till att en fornlämning skadas, säger Åsa Öhman som är miljösamordnare på Mellanskog.

 

 

Publicerad:
 • Virkesstudion #45 – svensk skogsstrategi

  I dagens avsnitt träffar Virkesstudion personer som på olika sätt arbetar med den svenska skogsstrategin.
 • Annons
 • ”Attityden mot skogsbruket måste ändras”

  SKOGENdebatt. Skogsbruket får allt sämre lönsamhet samtidigt som pålagorna ökar och äganderätten inskränks. Hur kan beslutsfattare göra så mot en näring som är så viktig för Sverige? Ändra attityd!  Det säger Karin Brunsberg, praktiker i skogsbruket sedan 50 år.
 • Äganderätten oroar mest

  Fler skogsägare än i fjol tror på ökade timmer- och fastighetspriser. Men äganderätten oroar allt fler, enligt Skogsbarometern.
 • Annons
 • Jenny Book

  Ny på jobbet: Jenny Book

  I april tog Jenny Book över ­kommunikationen på John Deere Forestry efter Dieter Reinisch som nu går i pension efter många år på företaget.
 • Frisk ask kartlagd

  I snart 30 år har askskottsjukan dragit fram som en löpeld över Europas askbestånd. Men vissa individer står emot. Nu har forskare funnit genetiska skillnader mellan motståndskraftiga och känsliga träd.
 • Annons