Samarbete skyddar lämning

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
En familjegrav från stenåldern vid Delsjön i Göteborg.
I skogen finns mängder av lämningar som påminner om svunna tider. De är skyddade enligt lag ändå händer det att de skadas.

Något som ser ut som en stenhög kan vara en gravlämning från bronsåldern. Lämningarna är skyddade enligt lag och ett stort arbete läggs ned från skogsbruket på att värna dem – ändå uppstår ibland skador. Detta vill Mellanskog, tillsammans med bransch och myndigheter ändra på. 

Annons
Annons

Onsdagen den 14 september kl.ockan 9:30 samlas närmare trettio representanter för näring och myndigheter för att diskutera dessa frågor i skogen alldeles i närheten av Brunnby gård utanför Västerås.

Skogsägareföreningen Mellanskog (med cirka 30 000 medlemmar) söker nu samarbete med kollegor i branschen och de myndigheter som bevakar fornlämningsärenden. I första hand länsstyrelserna men även Skogsstyrelsen.

Sedan i fjol har skogsbruket antagit gemensamma riktlinjer för att undvika skador på fornlämningar. Det nya samarbetet ska ge erfarenhetsutbyte och förbättra informationshanteringen kring fornlämningarna på områden i skogen som ska avverkas och återplanteras.

- De som arbetar i skogen gör sitt bästa för att undvika skador, men brister i informationen är den vanligaste orsaken till att en fornlämning skadas, säger Åsa Öhman som är miljösamordnare på Mellanskog.

 

 

Publicerad:
 • ”Artskydd ovärdigt en fungerande rättsstat”

  SKOGENdebatt. Det borde löna sig att värna den biologiska mångfalden. Att låta markägaren stå för kostnaden för att avstå sin egen mark, enligt Birdlifes förslag, kan aldrig vara svaret i en fungerande rättsstat. Det skriver Magnus Kindbom, skogsdirektör, LRF Skogsägarna, i en replik.
 • Annons
 • Fortsatt stor ökning av fjällnära ansökningar

  Den fjällnära domen fortsätter att göra avtryck i antalet avverkningsansökningar. För fjällnära skog ökade arealen med 27 procent i maj jämfört med samma månad förra året.
 • "Nu provar vi kantföryngring” 

  SKOGSPODDEN delar ofta med sig av sina skötseltips i tidningen SKOGEN. I nummer 5 handlar det om kantföryngring.
 • Annons
 • Nytt skydd bryts ned 

  Kategorier: skogsskador, viltbete, Ecotall
  Ett nytt toppskottsskydd kanske kan frälsa fler tallplantor från älgen. Produkten Ecotall av bioplast ska hålla upp till tio år och är nedbrytbar. 
 • Skogliga mässor inleder samarbete

  Kategorier: Elmia wood, Skogsnolia
  Nolia i Västerbotten och Elmia i Småland ska börja samarbeta kring skogliga mässor och event.
 • Annons