Samarbete ska ge bättre praktik

Bild för Matts Bildström Written by Matts Bildström On the
Mikael Åman framför en skotare
Mikael Åman tror på modellen att praktikanterna får arbeta självständigt men att handledaren alltid finns i närheten.
Även elever som saknar kon­takter i skogsbruket måste få tillgång till bra praktikplatser. I Arvidsjaur pågår ett samarbete mellan bransch och skolor kring praktikperioderna.

Sveaskog i Arvidsjaur samarbetar just nu med skogsbruksgymnasierna för att varje elev de tar emot ska få en bra och förberedd praktikplats och för att praktikperioderna ska planeras bättre.

Annons
Annons

– I dag är skogspraktiken förlagd på några få veckor när alla elever har praktik sam­tidigt. Vi vill erbjuda bra praktikplatser efter ett schema som ska förhindra att vi får för många elever samtidigt, säger Göran Johansson som är avverkningsledare inom intraprenad på Sveaskog.
Det känner Mikael Åman som är hand­ledare för praktikanter på bolaget igen.
– Det är inte så länge sedan jag hade tre elever samtidigt vid ett tillfälle. Det var ingen bra lösning för någon. I dag har vi genom ett bra samarbete med skolan kommit en bra bit på väg mot bättre praktikplatser, säger han.

Mikael Åman som har kört skogsmaskiner under massor av år och gått en handledarutbildning tycker att det är inspirerande att få ­förtroendet att handha elever. En extra ­krydda är även att skotaren de kör numera har beteckningen skolskotare.
Göran Johansson ser flera sätt att ytter­ligare förbättra samarbetet.
– Vi önskar även att skolan tillsammans med praktikanten inför praktikperioden ska meddela var eleven står utbildningsmässigt och vad eleven vill få ut av sin praktikperiod. Vi är i dag även medvetna om skolans situation att på något sätt lyckas med att väva ihop de schemalagda praktikveckorna med den övriga utbildningen, säger Göran Johansson.
Enligt honom är uppslutning också god.
– Detta är ett engagemang som alla från våra högre chefer till naturbruksutbildningar och arbetslagen ute i skogarna står bakom, säger han.

Hans kollega Jim Edström som är produktionstekniker berättar att försöken med schemalagda praktikplatser pågår på fem platser inom Sveaskogs hela verksamhetsområde.
– Arvidsjaur håller tillsammans med ­Älvsbydistriktet på att finslipa verksamheten för att kunna bistå skogsutbildningarna med förberedda praktikplatser och permanenta boenden. Det handlar i grunden om att samtliga berörda måste samarbeta och jag tycker att det har lyckats riktigt bra, säger Jim Edström.

Förutom att det är bra för eleverna betonar Jim Edström att det även är ett sätt att till­godose ett framtida behov av bra utbildade skogsarbetare. Göran Johansson hoppas också att det ska bidra till att locka nya ­grupper till skogsbranschen.
– Vi ser gärna fler kvinnliga maskinförare i skogarna och samma sak gäller för människor med ett annat ursprung som vill utbilda sig inom skogsbruket, säger han.

SKOGEN 3/2016

 

Publicerad:
Bild för Matts Bildström
Matts Bildström
Frilansjournalist och fotograf
 • Timbersports startar säsongen igen

  Kategorier: Stihl Timbersports
  Timbersports, där man tävlar i olika grenar av skogshuggning, har beslutat att återuppta aktiviteterna som stoppats av pandemin. Säsongen startar den 10 augusti.
 • Annons
 • Insamling ska skydda skog genom uppköp

  Miljöpartistiska riksdagsledamoten Rebecka Le Moine har startat en insamling för att köpa upp skog med syfte att skydda den från brukande. 
 • Bra vårförsäljning i bygghandeln

  Det blev ett lysande andra kvartal för byggmaterialhandeln som har sin viktigaste försäljningsperiod under vår och försommar.
 • Annons
 • Många ekorrar sjuka av parasit

  Kategorier: ekorre, Cryptosporidier
  Mer än var tredje ekorre kan vara smittad av parasiten Cryptosporidier, visar ny forskning. Smittan kan orsaka kraftiga diarréer även hos människor.
 • Virkespriserna sjönk i juli

  Priserna på massaved och sågtimmer sjönk i södra och mellersta Sverige i juli, visar Virkesbörsens sammanställning. 
 • Annons