En av flera frågor som Föreningen Skogen har lyft i debatten är den om ansvarsfulla och etiska investeringar. I en debattartikel i Svenska Dagbladet nyligen skrev föreningens vd Bengt Ek bland annat att ”vi har troligen bara sett början på den växande vågen av etiska krav inom olika sektorer. De svenska finansinstituten måste (…) möta fler etiska krav än de mest högprofilerade som vapen och tobak”. Till exempel skog.
I skenet av detta frågade SKOGEN Sasja Beslik på Nordea om hans syn på investeringar i svensk skog. Han är bankens chef för ansvarsfulla investeringar och något av en profil i hållbarhetsvärlden. I fjol kom han på fjärde plats på tidningen Miljöaktuellts lista över landets miljömäktigaste personer.
Om också du älskar att sköta skog har du hittat hem: I Föreningen Skogen inspirerar vi varandra – Bli medlem i Föreningen Skogen du också! Klicka här
– Jag tror att intresset för att investera i svensk skogsmark kommer att öka, säger Sasja Beslik.
Han säger samtidigt att den svenska skogen redan i dag har värden som skulle blända utländska investerare – om de kände till dem.
– Här gäller det att sprida informationen. Jag tror att vi befinner oss i början av en utbildningsrevolution.
Omvärlden behöver få kännedom om den biologiska mångfalden i svenska skogar och, framför allt, om dess klimatpåverkan. Det är framför allt det senare som kan åstadkomma en värdestegring, tror Sasja Beslik.
– Om jag var skogsägare skulle jag jobba för att skogen ska kunna säljas som koldioxidkrediter, som en del av EU:s system för handel med utsläppsrätter. Den svenska skogen utgör ju en ansenlig kolsänka. Här finns ett stort, outnyttjat värde.
En logisk utveckling vore att företag kan köpa koldioxidkrediter av skogsbruket, anser han. Med andra ord: Den mängd koldioxid som skogen binder – både som växande träd och som substitutionsmaterial – borde kunna säljas som krediter. Köpare är företag som nått taket i sin utsläppsrätt.
Än så länge har skogsägare bara kunnat handla med koldioxidkrediter på försök i ett projekt baserat i Övertorneå. Men generella handelssystem med investeringsfonder för skogens koldioxidkrediter behövs. Och allt talar för att sådana fonder skulle bli attraktiva för utländska investerare.
– Jag är ganska övertygad om att den här handeln kommer. Men jag brukar vara för tidigt ute, så det dröjer kanske tio år.
Att skogen ska profilera sig som ett ”etiskt” investeringsalternativ tror han däremot inte på.
– Nej, alla investeringar ska vara ansvarsfulla. Det går inte att profilera en viss sektor med etik.
”Finansinstitut bör inte medverka till skogsskövling”
Läs Bengts Ek debattartikel i Svenska Dagbladet på länken korta.nu/H4i.
SKOGEN 6-7/2016