Säkrare metod mäta dubbskador

22 november 2013 Skördarens dubbskador på virket kan bli kännbara skogsägaren. För djupa skador ger prisavdrag. Men hur man mäter man skadan?

Säkrare metod mäta dubbskador

Det beror på vem som gör det. Reglerna slår till exempel inte fast var på stocken man ska leta efter de djupaste skadorna, konstaterar Mattias Söderholm i ett examensarbete vid SLU.
Djupaste skadan i ett timmerparti avgör om  det skall klassas som avverkningsskadat eller inte. Det saknas dock regler för vilka stockar man ska göra stickprov på.

Normalt är stockens översta meter avgörande för hur skadat det sågade virket blir. Där ligger ju stammens yta närmast centrumutbytet. Enligt reglerna i VMR 1-07 är det också dubbskador inom stockarnas översta meter som ska kontrol-leras och enligt Mattias Söderholms studier bör dessa kontroller ske längs hela denna meter. Ibland kan skadorna vara mindre längst ut på stockens smala ände.

Men märkena av skadorna är ju många – alldeles för många att mäta ens på de stockar som är stickprov. Så vilka märken ska man mäta? Många gånger är det mitten på valsen som gör störst skada eftersom valsarna inte alltid är anpassade till trädets runda form. För den praktiska mätningen rekommenderar Mattias Söderholm därför att man mäter dubbskadans djup längs  matarhjulens mittenavtryck.

En stock anses skadad om en dubb har trängt in sju millimeter i veden. Om fem procent av stockarna är skadade klassas hela partiet ned. Den gränsen anser man uppnådd om en av fyra slumpmässigt kontrollerade timmerstockar är skadade i ett parti som motsvarar lasten på en timmerbil med tungt släp.

SKOGEN 10/2013

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb