Säkerhetsrutor  är inte säkra rutor

24 juni 2020 Säkerhetsrutor på skogsmaskiner går sönder oftare än man ­kanske tror. Forskningen har flera teorier, men ännu vet man inte exakt varför. Därför: Var försiktig, ta inga onödiga risker.

Säkerhetsrutor  är inte säkra rutor

Visste du att skogsmaskinens säkerhetsrutor inte alltid innebär säkerhet vid olyckor? Om inte är du knappast ensam. När SKOGEN träffade en maskingrupp väcktes viss förvåning när det stod klart att alla upplevt problem med säkerhetsrutor. 

Tidningen SKOGEN Skogsteknik 2/2020Du läser nu ett smakprov ur SKOGEN Skogsteknik. Som SKOGEN-prenumerant ingår den som bilaga. Testa SKOGEN. Digitala utgåvor ingår»Är en säkerhetsruta så säker som man tror – och hoppas? 

Nej, är svaret vi får av Rolf Björheden som är seniorforskare vid Skogforsk och som arbetar med frågan.

– Föraren kan aldrig räkna med att vara helt skyddad bakom en säkerhetsruta. Det verkar som om rutor ibland havererar oväntat, när de borde hålla. Därför bör alla förare ha ett eget säkerhetstänk i arbetet, säger han. 

För att en säkerhetsruta ska få monteras i en ny skogsmaskinsmodell måste den uppfylla vissa krav som kräver godkännande. Därför görs tester enligt en särskild isostandard. Men det finns exempel på testade rutor inte alltid håller.

Läs fortsättningen i tidningen SKOGEN Skogsteknik 2/2020. Som SKOGEN-prenumerant ingår den som bilaga. 
Skogstekniknumret finns att läsa digitalt – som prenumerant eller lösnummer

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb