Säkerhetsrutor  är inte säkra rutor

Bild för Per Ericsson Written by Per Ericsson On the
Skördare
Säkerhetsrutan ger inte förarskydd i alla lägen. Egen försiktighet krävs.
Säkerhetsrutor på skogsmaskiner går sönder oftare än man ­kanske tror. Forskningen har flera teorier, men ännu vet man inte exakt varför. Därför: Var försiktig, ta inga onödiga risker.

Visste du att skogsmaskinens säkerhetsrutor inte alltid innebär säkerhet vid olyckor? Om inte är du knappast ensam. När SKOGEN träffade en maskingrupp väcktes viss förvåning när det stod klart att alla upplevt problem med säkerhetsrutor. 

Annons
Annons

Tidningen SKOGEN Skogsteknik 2/2020Du läser nu ett smakprov ur SKOGEN Skogsteknik. Som SKOGEN-prenumerant ingår den som bilaga. Testa SKOGEN. Digitala utgåvor ingår»Är en säkerhetsruta så säker som man tror – och hoppas? 

Nej, är svaret vi får av Rolf Björheden som är seniorforskare vid Skogforsk och som arbetar med frågan.

– Föraren kan aldrig räkna med att vara helt skyddad bakom en säkerhetsruta. Det verkar som om rutor ibland havererar oväntat, när de borde hålla. Därför bör alla förare ha ett eget säkerhetstänk i arbetet, säger han. 

För att en säkerhetsruta ska få monteras i en ny skogsmaskinsmodell måste den uppfylla vissa krav som kräver godkännande. Därför görs tester enligt en särskild isostandard. Men det finns exempel på testade rutor inte alltid håller.

Läs fortsättningen i tidningen SKOGEN Skogsteknik 2/2020. Som SKOGEN-prenumerant ingår den som bilaga. 
Skogstekniknumret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

 

Publicerad:
Bild för Per Ericsson
Per Ericsson
Frilansjournalist
 • Väntad nedgång för Sveaskog

  Kategorier: Sveaskog
  Sveaskogs operativa rörelseresultat sjönk med 28 procent för årets nio första månader jämfört med samma period förra året.
 • Annons
 • Sänkt rörelseresultat men ökade leveranser för Mellanskog

  Kategorier: Mellanskog
  När Mellanskog summerar årets tre första kvartal syns en ökning i omsättning och leveranser men ett minskat rörelseresultat.
 • Minusresultat för Norra Skog

  Kategorier: Norra Skog
  Nybildade Norra Skog belastades med omstruktureringskostnader och gjorde en förlust på 33 miljoner före skatt.
 • Annons
 • Kraftigt resultatfall för Södra

  Kategorier: Södra
  Lägre priser på avsalumassa tyngde Södras kvartalsresultat. Detta trots högre leveransvolymer av huvudprodukterna jämfört med i fjol.
 • Ungskogsröjning ökar

  Allt större areal sköts i den brukade skogen. Det gäller framför allt genom röjning. Plantering ökar också, men knappast med contortatall som dalar i popularitet.
 • Annons