Säkerhetsrutor  är inte säkra rutor

Bild för Per Ericsson Written by Per Ericsson On the
Skördare
Säkerhetsrutan ger inte förarskydd i alla lägen. Egen försiktighet krävs.
Säkerhetsrutor på skogsmaskiner går sönder oftare än man ­kanske tror. Forskningen har flera teorier, men ännu vet man inte exakt varför. Därför: Var försiktig, ta inga onödiga risker.

Visste du att skogsmaskinens säkerhetsrutor inte alltid innebär säkerhet vid olyckor? Om inte är du knappast ensam. När SKOGEN träffade en maskingrupp väcktes viss förvåning när det stod klart att alla upplevt problem med säkerhetsrutor. 

Annons
Annons

Tidningen SKOGEN Skogsteknik 2/2020Du läser nu ett smakprov ur SKOGEN Skogsteknik. Som SKOGEN-prenumerant ingår den som bilaga. Testa SKOGEN. Digitala utgåvor ingår»Är en säkerhetsruta så säker som man tror – och hoppas? 

Nej, är svaret vi får av Rolf Björheden som är seniorforskare vid Skogforsk och som arbetar med frågan.

– Föraren kan aldrig räkna med att vara helt skyddad bakom en säkerhetsruta. Det verkar som om rutor ibland havererar oväntat, när de borde hålla. Därför bör alla förare ha ett eget säkerhetstänk i arbetet, säger han. 

För att en säkerhetsruta ska få monteras i en ny skogsmaskinsmodell måste den uppfylla vissa krav som kräver godkännande. Därför görs tester enligt en särskild isostandard. Men det finns exempel på testade rutor inte alltid håller.

Läs fortsättningen i tidningen SKOGEN Skogsteknik 2/2020. Som SKOGEN-prenumerant ingår den som bilaga. 
Skogstekniknumret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

 

Publicerad:
Bild för Per Ericsson
Per Ericsson
Frilansjournalist
 • Ny simulator ska ge äkta skogskänsla

  Ponsse har tagit fram en helt ny simulator för skogsmaskinoperatörer. "Utbildningsmiljön känns som att vara ute i skogen", enligt maskintillverkaren.
 • Annons
 • Nya borren berättar mer

  Den elektroniska tillväxtborren ger mer information än den traditionella, men mindre ingrepp i trädet. För dyr för gemene man, troligen, men mycket användbar för forskningen.
 • Ikea presenterar ny skogsagenda

  Ikea lanserar en ny global skogsagenda. Möbelföretaget säger sig vilja göra ansvarsfullt skogsbruk till norm över hela världen -  och inte bara i skogar där de hämtar sitt råmaterial.
 • Annons
 • Prislyft för skogsmark under pandemiåret

  Kategorier: skogspriser, virkesmarknad
  Priset på skogsmark ökade med i genomsnitt 4,1 procent under 2020 och nådde rekordnivåer, enligt fastighetsmäklaren Ludvig och Co. Störst var prisökningen i fjällnära områden.
 • Virkesstudion #50 – Årskrönika

  Vad har hänt sen sist? Titta på avsnittet och lyssna på vad Per Hedberg och Carl Johan Moberg har att berätta om framtiden för Virkesstudion. 
 • Annons