Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa hela artikeln?

Då behöver du bli prenumerant på Tidningen Skogen, en helt oberoende tidning för ett lönsamt skogsbruk och god naturvård.Skoglig läsning under hela året där du får nörda ner dig i skogsskötsel, virkesmarknad och teknik.Du har även valmöjligheten att bli medlem i Föreningen Skogen för att ta del av ännu mer kunskap genom exkursioner och digitala skogsfrukostar.
- Tillgång till artiklar på skogen.se
- Tidningen Skogen hem till brevlådan (11 nr)
- E-tidning
- Mediaarkiv
Redan prenumerant?
Med en fällkil kan man styra ett träds fallriktning och förhindra att sågbladet nyps fast av trädet. Vanligen är det en solid kil av kraftigt platsmaterial som slås in i motorsågsskäret med slägga eller dylikt, men det finns även mekaniska varianter som expanderas genom att skruvas för hand eller med skruvdragare.
En sådan är TR24-AQ från det tyska företaget Forstreich Maschinenbau som säljs av Skogma och vi törs påstå att det den säkraste fällkil vi någonsin har testat. Den version vi använde har hela tolv tons brytkraft, vilket ger hög riktningskapacitet. Det rådde aldrig någon tvekan under vårt test om åt vilket håll trädet skulle falla. Att precisionsrikta träd vid fällning i trånga bestånd blev en lätt match.
Handhavandet är också synnerligen enkelt. Fällkilen manövreras smidigast med ett spärrhandtag (spärrskaft) utrustat med en 16-millimeters hylsa, alternativt en kraftig batteridriven skruvdragare med vridmoment på minst 300 newtonmeter.
När användaren sticker in fällkilen i motorsågsskäret och börjar skruva den kraftiga, gängade axeln inåt tvingas de båda rejäla käftarna av rostfritt stål isär och vidgar på så sätt skäret. Deras sammanlagt 54 stålbroddar pressas uppåt respektive nedåt så att fällkilen sitter säkert i skäret. Samtidigt skjuts en kilformad tunga av kraftig polystyrenplast successivt in och kan nå upp till cirka 110 millimeter in i stammen.

Vid fällning av grövre träd kan man låta motorsågens blad sitta kvar i fällskäret som säkrats genom fällkilen och sedan fortsätta att växelvis såga och förstärka trädets fällriktning genom att öka fällkilens gap.
Fällkilen i sig får alltså ett mycket gott omdöme av vår testpatrull. Däremot finns inget gott att säga om den enkla axelväskan av galon som den ska bäras i. Kvaliteten var så dålig att kilen efter bara några dagars användning tenderade att falla ur, då väskan saknar botten. Vi fick förstärka väskans nederdel och tillverka en botten med en avkapad nederdel från en plastflaska för sågkedjeolja.

Vidare gjorde upphängning av spärrhandtaget på väskans utsida att handtaget slog mot höften när vi gick. Väskan är absolut inte värd sitt pris på 1 125 kronor.
Över huvud taget är den här fällkilen med tillbehör knappast någon lågprislösning. Med tillbehör landar priset på hela 9 698 kronor inklusive moms – att jämföra med en eller ett par hundralappar som en traditionell fällkil går på.
Den kompletta utrustningen är också i tyngsta laget att bära på i skogen. Den väger nästan 3,5 kilo, medan en fällkil av polystyrenplast bara väger kanske 300 gram.
Till sist en liten säkerhetspåminnelse: Tänk på att även en mekanisk fällkil, precis som de som manuellt slås in i fällskäret, endast bör användas vid fällning av friska och normalt stående träd. Vid fällriktning av starkt lutande träd eller träd som är angripna av röta rekommenderas att använda en trädfällriktare. Ett exempel på en sådan är X-Feller, en trepunkts tryck- och dragfällare med mycket hög säkerhet som SKOGEN har testat tidigare (nummer 9/2017).
PLUS
Hög säkerhet
Lättanvänd
Sitter säkert
MINUS
Dålig väska
Tung
Dyr
FAKTA / FORSTREICH TR24-AQ

Maximal brytkraft: 12 000 kg.
Käftar: 4-44 mm (fr helt hopfällda till max brytöppning).
Godstjocklek: 2+2 mm.
Antal broddar: 27+27.
Kilformad tunga: 4-36 mm (fr helt hopfälld till cirka 110 mm instick i fällskäret).
Vikt: 1 935 g. 3 420 g inkl spärrskaft m hylsa väska.
Mått: 350x80x73 mm (LxBxH, hopfälld).
Cirkapris inkl moms: 7 375 kr. Spärrskaft, 1 008 kr. Krafthylsa (16 mm), 190 kr. Bärväska 1 125 kr.
Övrigt: Forstreichs erbjuder även en kraftigare version med finare gängsnitt som ger ytterligare fyra tons tryckkraft och fem millimeter större brytöppning. Det finns också en batteridriven modell med fjärrkontroll för upp till hundra meters avstånd.
TEXT: PER ERICSSON
TEXT & FOTO: PER ERICSSON, BRIGITTIE ÅSTRÖM