Virkesmarknaden i korthet

Sågverk räds EU-beslut

19 juni Sågverk befarar att EU-beslut ska förvärra råvarubristen. Hustillverkare satsar på hus byggda av hyggesfritt virke. Här kan du läsa i korthet om virkesmarknaden.

Sågverk räds EU-beslut
Foto: Vicky Lagerström.

”EU-beslut kan stänga sågen”
Sågverket i Glommersträsk i Norrbotten måste upphöra med sin produktion om EU-beslut om minskad avverkning blir verklighet, säger företagets vd Paul Ekot har gjort en enkät inför EU-valet och i den framkommer att Vänsterpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet vill låta fler träd stå kvar för att klara EU-målet om att skogen ska lagra mer koldioxid. Övriga partier vill inte Även utan nya beslut har sågverken svårt att få tag på tillräckligt mycket råvara. Den minskade tillgången gör att sågverkskoncernen Bergkvist Siljan på bara ett halvår kommer med sitt andra varsel. Totalt berör de båda varslen närmare 50 personer, skriver Dala Demokraten. 

Detta är en upplåst artikel ur tidningen SKOGEN – ett smakprov! Övrigt material är låst för andra än prenumeranter. Missa inget – teckna din prenumeration här.

Husbilsfolk söker skog
Trenden att campa med husbil håller i sig och allt fler nordeuropéer väljer att åka till Skandinavien där de svenska skogarna är ett populärt resmål. Den svaga svenska kronan gör också Sverige till ett billigt semesterland, konstaterar Axel Hjelmer som är en av företagarna bakom den digitala tjänsten Eremit med Förra året förmedlade Eremit cirka 6 500 gästnätter i skogarna och i år hoppas En bra och attraktiv plats i naturskog vid vatten som hyrs ut till campare är mest lönsam. 

Virkesbörsen blir Treebula
Virkesbörsen har bytt namn till Treebula och siktar nu på att förmedla fler värden åt skogsägare. Till ATL säger företagets vd Adam Aljaraidah att Treebula vill kunna erbjuda alla typer av affärer till skogsägarna, såsom kolinlagring, biodiversitetskrediter, solparker och batterier·
Virkesbörsen startade 2015 och är bland annat en sajt för virkesförsäljning. Tjänsten har omkring 70 000 medlemmar i Sverige samt 20 000 i Finland och Norge. 

Nu certifieras hyggesfria hus 
Företaget Enkelrum som tillverkar friggebodar, attefallshus och fritidshus ska i samarbete med företaget Plockhugget marknadsföra hus av virke som är avverkat med hyggesfria metoder. ”Genom att köpa hållbart trä med certifikat från Plockhugget säkerställer Enkelrum att dess hem inte bara är estetiskt tilltalande utan också miljömässigt ansvarsfulla i hela processen från trädet till färdigt hus”, säger Enkelrums vd Amanda Johansson till tidningen Grönt samhällsbyggande. 
Enkelrum har sin produktion utlagd hos mindre snickerier runtom i Sverige. Samarbetet med Plockhugget ses som ett sätt att stötta det svenska skogsbruket och tillverkningsindustrin. 

4,5%

Trävarupriserna har stigit under våren. Det svenska exportprisindexet för sågade och hyvlade barrträvaror ökade med 4,5 procent under april jämfört med mars och med 4,9 procent jämfört med april ifjol, enligt statistik som branschorganisationen Skogsindustrierna har sammanställt. 

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb