—Jag minns inte varifrån idén kom att bygga i trä, men det var bara självklart, säger Per Kjellgren.
Han är ”skogens man på sågen”. Han ska se till så att kommunikationen och kontakterna mellan Holmen Skog och Braviken Såg fungerar.
—För att den här hypermoderna sågen ska bli lönsam måste leveranserna från uppköparna vara så perfekta som möjligt. Tillredningen måste vara anpassad redan i skogen. Längder och diametrar ska stämma mot våra kunders behov. Om det inte är så slår jag larm.
Det sjuder av träverksamhet. Den ena balken efter den andra lyfts och sätts på plats. Det är inte enbart väggarna som är av trä. Även de bärande takbjälkarna är av limträ.
Hela sågverksområdet är på drygt 40 hektar och mellan de moderna sågverksbyggnaderna under konstruktion skymtar godset Krusenhofs ärevördiga stallar, flera i slaggsten.
Mats Grindestam är försäljningschef för det blivande sågverkets produkter. Hela han strålar av energi. Det här blir den största sågen i Sverige. Braviken är stort och det ska bli klart i tid. Det budskapet tar ingen fel på när man möter Mats. Braviken Såg består av fyra projekt. Det första är naturligtvis råvaran. Första provstocken ska levereras till sorteringen i september och sen ska den sågas.
— När vi är igång ska det gå undan. Ett antal motställda klingor kommer att såga 180 meter i minuten. Då gäller det att grejorna är korrekt monterade. Detta kallar vi projekt 2, berättar Mats Grindestam.
Vid besöket ser vi ännu inte maskinerna, såg, justering, torkar, hyvel. Men någon kilometer bort avtecknar sig massa- och pappersbruket som till en tredjedel kommer att försörjas med flis från sågverket. Flisen transporteras med lastbil och truckar. Varför sitter de två anläggningarna inte ihop så att flisen går per band eller rör direkt till massabruket? Väder, vind och vinter har varit huvudargumentet i mot. Det är svårt att få flyt på flisen med de motståndarna, menar Per Kjellgren.
Projekt 3, rekryteringen,engagerar Mats Grindestam djupt. Alla ledande befattningar är tillsatta och första skiftet av tre sitter på skolbänken. Det består av 25 operatörer och 10 som är specialiserade på underhåll.
— Eftersom farten i sågen är oerhört hög ökar naturligtvis risken för driftfel. Utbildningen för operatörerna kommer inte enbart att lära sig övervaka produktionen vid en skärm. De måste ha en känsla för hela sågprocessen, en känsla som också varnar för när något är som det inte ska vara. När operatörerna inte sitter vid skärmen ska de vara ute i verkligheten vid klingorna, vid sorteringen, vid plastningen och ständigt se till så att smörjningen av alla lager sköts, understryker Mats Grindestam.
Skift två är på gång att rekryteras. Av de anställda har en tredjedel redan erfarenhet från sågverk, bland annat från den nedlagda sågen i Seskarö i Norrbotten. En tredjedel kommer från annan processindustri och de övriga från övrig industri.
— Det är mycket erfaren och väl utbildad personal vi anställer, dessutom har vi hittills rekryterat tre kvinnor, vilket är lite ovanligt i vår mansdominerade värld, säger försäljningschefen Mats Grindestam. Det innebär 10 procent av arbetsstyrkan!
Efter semestern 2011 ska alla tre skiften vara på plats. Sågverket är byggt för kontinuerlig drift. När hela kapaciteten utnyttjas, 750 000 kubik sågat, behövs fem skift.
Det fjärde projektet är kunderna. Allt ska i princip vara sålt när bräder, plankor och reglar lämnar fabriken. Holmen kommer att erbjuda både furu och gran. I Braviken sågas enbart gran och furan kommer från sågverket i Iggesund.
— Vår värstinghyvel bearbetar 800 meter per minut. Merparten hyvlas helt, vissa bara på sidorna och en del levereras ohyvlat. Det gäller att anpassa sig efter kundens önskemål, konstaterar Per Kjellgren. Men jag vill understryka att vi inte kallar det här ett sågverk. Det är ett kombinat; såg, massa och papper samt energiproduktion. Den kombinationen är oslagbar.
Text: Lars Åkerman