Säg din mening om skyddad skog

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
SKOGSSKYDD. 150 000 hektar svensk skog ska skyddas fram till och med 2020. Nu vill myndigheterna höra din synpunkt på hur det ska gå till.

Mellan 1999 och 2010 skulle 400 000 hektar skog nedanför fjällgränsen skyddas, enligt miljömålet Levande skogar. Till 2020 ska ytterligare 150 000 hektar skyddas och planen för hur det ska gå till och vilka skogar som ska ingå måste tas fram snabbt. Redan i år ska Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket komma med förslag i form av en nationell strategi för formellt skydd. 

Annons
Annons

Bo Hultgren, SkogsstyrelsenBo Hultgren, SkogsstyrelsenSKOGEN har talat med ­projektledare Bo Hultgren på Skogsstyrelsen som tillsammans med Jonas Nordanstig från Naturvårdsverket leder revi­deringen av skyddsstrategin.
Hur går ni till väga? 
– Vi ska titta på vad som gjorts under tidigare år. Vi kommer också att föra en dialog med skogsägare, forskare och andra. Bland annat ordnar vi en hearing i oktober. Det här ska leda till ett beslutsunderlag om hur arealer ska fördelas länsvis, vilka skogstyper som bör prioriteras samt vara ett underlag för regeringens fortsatta arbete med miljömålen. Vi tittar också på ekologiska och ekonomiska konsekvenser samt hur vi når olika miljökvalitetsmål.

Vilka skogar kommer att skyddas? 
– Vi ska titta på kända värdefulla skogar och se hur de omfattas av formellt skydd. Vi vill också titta på de viktiga frivilliga avsättningarna, men till dem har vi tyvärr bara begränsad tillgång. Vi kommer också att uppsöka vissa skogsägare med nyckelbiotoper på sina ägor.  

Är detta något som den enskilda skogsägaren behöver tänka på?
– Det är ju inte jättemånga skogsägare som berörs. De som gör det kommer att få ersättning för avsatt skog. Och grundinställningen är att skyddet inte ska vara starkare än nödvändigt. 

Regeringsuppdraget kräver att ni agerar på kort tid, vilket innebär att förslagen inte hinner skickas ut på remissrunda. Ser ni några risker med det?
– Dialogen är alltid viktig och det är tråkigt att tidsramarna inte ger utrymme för en remiss. Vi har gjort förutsättningarna tydliga och hoppas att alla intressenter tar vara på möjligheten att lämna sina synpunkter direkt till oss under arbetets gång eller på hearingen i oktober.

Är det något skogligt intresse som utmärker sig i diskussionerna?
– Nja, nyckelbiotoperna engagerar många och man kan nog säga att det blivit mer tryck på att avsätta skog för friluftsliv.

Vad tycker du?
Om du vill lämna synpunkter angående strategin för skogsskyddet kan du kontakta Bo Hultgren på Skogsstyrelsen, bo [dot] hultgren [at] skogsstyrelsen [dot] se eller Jonas Nordanstig på Naturvårdsverket, jonas [dot] nordanstig [at] naturvardsverket [dot] se 

SKOGEN 8/2016

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Forskning gör träskivor vänligare och tåligare

  Två projekt vid Linneuniversitet ska göra träfiberskivor mer miljövänliga och återvinningsbara. Dessutom ska de stå emot väta bättre.
 • Annons
 • Skogsfond Baltikum ökar förvärvstakten

  Skogsfond Baltikum expanderar. Just nu pågår en nyemission i syfte att genomföra ytterligare skogsförvärv i Lettland och Litauen.
 • Virkesstudion #34 – Baltspecial #2

  I detta avsnitt gästas Virkesstudion av Carl Olén, vd på Skogsfond Baltikum.
 • Annons
 • Vilt i Skogspodden

  Nu finns avsnitt 68 av Skogspodden ute och där pratas en hel del viltbete och tall.
 • ”Sverige beräknar naturskydd ovanligt strängt”

  Kategorier: skyddad skog, LRF
  Det är stora skillnader i uppgifterna om hur mycket natur som är skyddad i Sverige. Naturvårdsverket uppger drygt 14 procent. Men om vi räknade som de flesta andra EU-länder skulle siffran vara 58 procent, menar LRF.
 • Annons