Anders Roos är professor i företagsekonomi med inriktning mot den skogsindustriella förädlingskedjan vid institutionen för skogsekonomi på SLU i Uppsala. I dagarna belönas han av KSLA för sin pedagogik och i motiveringen nämns särskilt att han använder ”studentaktiva metoder”.
– Det är roligt att undervisa och viktigt att aktivera studenterna. De får lösa uppgifter och ska tillämpa sina teoretiska kunskaper. Om man ”triggar” dem med verkliga problem som ska lösas – ofta i kontakt med företag – blir de piggare och aktiva, tipsar han.
Ett exempel är att studenterna undersöker och kommer med förslag på hur man ska förbättra kvalitetsuppföljning i en fabrik under byggnad. Då tillämpas de teoretiska kunskaperna och man kan få feedback från företaget.
– Att ge studenterna kontakter med verkligheten är oerhört viktigt – för omvärlden förändras oerhört mycket.
Anders Roos har ett Afrika-intresse och i hans anlitas externa föreläsare från olika håll i världen. Svenska och internationella frågor berikar varandra, anser han, och det är bra med global utblick även för den som ska jobba i Sverige.
Det finns också en rådgivande grupp från sektorn som kommer med input.
– Jag ska på möte i dag om vad som enligt branschen är viktigt i vår undervisning och varje år har vi en kick-off med branschfolk och alumner för att inspirera våra studenter.
Det där med talang för att undervisa viftar han bort och anser att man lär sig en del med tiden.
– Jag har ju varit ganska dålig ibland, men fått feedback och gradvis blivit bättre. Om jag ska vara lite kaxig så har jag en ganska bred förståelse för olika frågor, även globalt, så det passar i vårt kursupplägg.
Anders Roos är ytterst noga med att påpeka att han ser KSLA:s belöning – en penningsumma och ett diplom – som en uppmuntran till det lag av kolleger han jobbar med. Hans institution utbildar bland annat om skogliga värdekedjor tillsammans med hållbarhet, skoglig ekonomi och företagsekonomi, vad virke är och hantverket bakom skogsprodukter.
Bredden visar sig även i Anders Roos publikationer som den senaste tiden har handlat om både skördarmätning och pelletsspisar i Zambia.
Att hålla koll är viktigt:
– Omvärlden förändras snabbt och vi måste hänga med.