Så syns savtjuvar i röjningsskogen

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Om du tittar noga på björkstammarna i röjningsskogen så kanske du ser tecken på att små savtjuvar varit framme. Dessa kan ha inspirerat människan.
När Göte Carlsson, skogsägare i Unnaryd i Halland, röjde ett tidigare Gudrunhygge gjorde han en upptäckt. De självsådda björkstammarna hade bilringsformade ringar (se bilden).
– Området planterades med gran. Av olika anledningar gick en del av granen bort men eftersom det var markberett kom det väldigt bra med självsådd björk, säger han.
”Bilringarna” på björkstammarna väckte hans nyfikenhet.
i– Jag tog kontakt med flera ur den svenska eliten inom skogsfrågor. Samtliga kom var och en fram till samma sak, nämligen att fenomenet orsakats av insekter säger han.
Såväl klubbhornsstekel, med sina kraftiga käkar, som  bålgetingar kan ligga bakom, förklarade Ulf Johansson. från SLU:s försökspark i Tönnersjöheden.
Enligt Gunnar Isacsson, inskeksexpert hos Skogsstyrelsen, gjordes angreppen i våras när insekterna var sugna på något sött.
Och han tror att insekterna kan ha inspirerat människan.
– Jag ställde frågan lite på skoj till honom om det är insekter som lärt av människan att tappa björksav. Men då hävdade Gunnar att det troligtvis är tvärtom och så är det säkert. Det tycker jag är lite roligt,  säger Göte Carlsson.
Övriga experter som tillfrågades och drog slutsatsen att ringarna orsakats av sötsugna insekter är Owe Martinsson, senior forskare, Bengt-Elis Pettersson, masurbjörkexpert samt tvillingarna Eriksson i Hyssna som är skötselrådgivare med stort intresse för lövskog.
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Skogspodden synar specialsortiment

  I avsnitt 85 intervjuar Per Jonasson, Skogspodden, Tomas Birgersson som är utsynare på Rundvirke. Han berättar om specialsortiment som kan vara lönsamma.
 • Annons
 • Värre barkborreangrepp än väntat

  Kategorier: skogsskador, granbarkborre
  Skadorna av granbarkborre blev skyhöga även i år. Den förväntade minskningen uteblev, visar SLU:s inventering.
 • Nu kommer nya SKOGEN!

  I början av nästa vecka ska SKOGEN 11/2021 trilla ner i brevlådorna hos prenumeranterna – men redan nu kan du läsa den i digital form. Temat den här månaden är Hyggesfritt.
 • Annons
 • Nu finns kartor över landets diken

  Forskare har tagit fram nya digitala kartor över merparten av Sveriges diken. Kartorna är tillgängliga för alla.
 • Fler tror på stigande virkespriser

  Kategorier: Skogsbarometern 2021
  Fler skogsägare tror på stigande priser för såväl timmer som massaved, enligt Skogsbarometern. Men äganderätten utgör ett orosmoln.
 • Annons