Så syns savtjuvar i röjningsskogen

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Om du tittar noga på björkstammarna i röjningsskogen så kanske du ser tecken på att små savtjuvar varit framme. Dessa kan ha inspirerat människan.
När Göte Carlsson, skogsägare i Unnaryd i Halland, röjde ett tidigare Gudrunhygge gjorde han en upptäckt. De självsådda björkstammarna hade bilringsformade ringar (se bilden).
– Området planterades med gran. Av olika anledningar gick en del av granen bort men eftersom det var markberett kom det väldigt bra med självsådd björk, säger han.
”Bilringarna” på björkstammarna väckte hans nyfikenhet.
i– Jag tog kontakt med flera ur den svenska eliten inom skogsfrågor. Samtliga kom var och en fram till samma sak, nämligen att fenomenet orsakats av insekter säger han.
Såväl klubbhornsstekel, med sina kraftiga käkar, som  bålgetingar kan ligga bakom, förklarade Ulf Johansson. från SLU:s försökspark i Tönnersjöheden.
Enligt Gunnar Isacsson, inskeksexpert hos Skogsstyrelsen, gjordes angreppen i våras när insekterna var sugna på något sött.
Och han tror att insekterna kan ha inspirerat människan.
– Jag ställde frågan lite på skoj till honom om det är insekter som lärt av människan att tappa björksav. Men då hävdade Gunnar att det troligtvis är tvärtom och så är det säkert. Det tycker jag är lite roligt,  säger Göte Carlsson.
Övriga experter som tillfrågades och drog slutsatsen att ringarna orsakats av sötsugna insekter är Owe Martinsson, senior forskare, Bengt-Elis Pettersson, masurbjörkexpert samt tvillingarna Eriksson i Hyssna som är skötselrådgivare med stort intresse för lövskog.
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Kraftiga skogsbränder kan öka kolupptag

  Kategorier: skogsbränder, kolupptag
  Skogen som växer upp efter en skogsbrand kan, under vissa förhållanden, kompensera för brandens kolutsläpp, enligt amerikanska klimatforskare.
 • Annons
 • Drifttid upp, prestation ned

  Uppstädning efter stormar drog sannolikt ned skogsmaskinernas effektivitet i den senaste produktivitetsundersökning som gjorts.
 • Fossilfritt hela vägen till kund

  Södra lanserar nu produkter där ingen fossil energi använts vare sig inom framställning eller transport.
 • Annons
 • ”Produktivitet får inte gå ut över kvalitet”

  När kraven på lönsamhet, produktivitet och hänsyn ska samsas är det upp till entreprenören och ytterst maskinföraren att lösa ekvationen. Just produktivitet är ett laddat ord och många vill hellre prata om kvalitet.
 • Ny klassning av bränsleved

  Den 13 september inför Biometria klassning av bränsleved i två klasser, prima och utskott.
 • Annons