Så syns savtjuvar i röjningsskogen

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Om du tittar noga på björkstammarna i röjningsskogen så kanske du ser tecken på att små savtjuvar varit framme. Dessa kan ha inspirerat människan.
När Göte Carlsson, skogsägare i Unnaryd i Halland, röjde ett tidigare Gudrunhygge gjorde han en upptäckt. De självsådda björkstammarna hade bilringsformade ringar (se bilden).
– Området planterades med gran. Av olika anledningar gick en del av granen bort men eftersom det var markberett kom det väldigt bra med självsådd björk, säger han.
”Bilringarna” på björkstammarna väckte hans nyfikenhet.
i– Jag tog kontakt med flera ur den svenska eliten inom skogsfrågor. Samtliga kom var och en fram till samma sak, nämligen att fenomenet orsakats av insekter säger han.
Såväl klubbhornsstekel, med sina kraftiga käkar, som  bålgetingar kan ligga bakom, förklarade Ulf Johansson. från SLU:s försökspark i Tönnersjöheden.
Enligt Gunnar Isacsson, inskeksexpert hos Skogsstyrelsen, gjordes angreppen i våras när insekterna var sugna på något sött.
Och han tror att insekterna kan ha inspirerat människan.
– Jag ställde frågan lite på skoj till honom om det är insekter som lärt av människan att tappa björksav. Men då hävdade Gunnar att det troligtvis är tvärtom och så är det säkert. Det tycker jag är lite roligt,  säger Göte Carlsson.
Övriga experter som tillfrågades och drog slutsatsen att ringarna orsakats av sötsugna insekter är Owe Martinsson, senior forskare, Bengt-Elis Pettersson, masurbjörkexpert samt tvillingarna Eriksson i Hyssna som är skötselrådgivare med stort intresse för lövskog.
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Kraftigt resultatfall för Södra

  Kategorier: Södra
  Lägre priser på avsalumassa tyngde Södras kvartalsresultat. Detta trots högre leveransvolymer av huvudprodukterna jämfört med i fjol.
 • Annons
 • Ungskogsröjning ökar

  Allt större areal sköts i den brukade skogen. Det gäller framför allt genom röjning. Plantering ökar också, men knappast med contortatall som dalar i popularitet.
 • Mikael Lundberg

  ”Välkomna unga till jaktlaget”

  Genom att bli ännu bättre på att ha ett tillåtande och vänligt klimat ska vi locka unga till jaktlaget, berättar Mikael Lundberg i Sista ordet.
 • Annons
 • Mellanskog vill vinstdela 36 miljoner

  Mellanskogs styrelse föreslår en vinstutdelning till medlemmarna på närmare 36 miljoner kronor.
 • Barkborre bekämpas bäst sommartid

  Kategorier: granbarkborre, skogsskador
  Att bekämpa granbarkborrar med den så kallade sök- och plockmetoden kan inte rekommenderas under vinterhalvåret, enligt Skogsstyrelsen.
 • Annons