Så syns coronaeffekten i skogssektorn

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Coronakrisen har slagit väldigt olika mot olika delar av skogsindustrin. Men på det hela har man klarat den väl, konstaterar Virkesbörsen i sin analys av andra kvartalet i år.

Olikheterna syns mellan såväl olika bolag som skogsägarföreningar. Även inom samma verksamhet varierade coronaeffekten stort.

Annons
Annons

Hos exempelvis Holmen Paper sjönk marginalerna med hela 30 procent under andra kvartalet som en följd av minskad efterfrågan. Men för Holmen Kartong gick det bra med priser på en stabil nivå.

Skogsägarföreningarna har anpassat sig till en konjunkturavmattning genom sänkta virkespriser. Södra som upplevt en resultatsänkning med drygt 40 procent mellan 2018 och 2019 (från en förvisso rekordhög nivå) fick se sänkningarna fortsätta under andra kvartalet. Även Norrskog och Norra skogsägarna uppvisade försämringar medan Mellanskog gör ett bra resultat.

Generellt har virkesköpare blivit mer försiktiga och avvaktande under pandemin. Men en återhämtning syns bland annat i sågverkens lönsamhet.

När det gäller flera av industrins större aktörer så har de, enligt Virkesbörsen, gått från en positiv utblick till att ”nästan i kör sjunga om globala osäkerheter”. Det är förstås kopplat till hur coronaläget utvecklas i höst, men inte bara.

Den exportberoende industrin har gynnats av den svaga kronkursen och frågan är nu om det tas politiska beslut som höjer kronkursen. ”Och så finns ju ett oräkneligt antal barkborrar”, skriver Virkesbörsen apropå orosmoln.

Här kan du läsa rapporten

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Norra Skog höjer massavedspriser

  Kategorier: virkesmarknad
  Norra skog höjer priserna på såväl barr- som lövmassaved med 20 kronor kubikmetern.
 • Annons
 • Så bekämpas barkborre i reservat

  I en ny rapport sammanfattar landets länsstyrelser vilka åtgärder de gjort för att bekämpa granbarkborren i naturreservat.
 • Jämställdhetsansvar halkar runt på SLU

  Kategorier: jämställdhetsarbete, SLU
  En ny studie från SLU visar att ansvaret för jämställdhetsarbete halkar runt i organisationen. Här finns en utbredd förväntan på att andra ska ta ansvar.
 • Annons
 • Reservatsbildning – här är råden

  Frågor om naturreservat tillhör de vanligaste hos Norra Skog. På sin webb listar föreningen vad markägaren bör tänka på.
 • Tips vid oväntade intäkter

  Oväntade intäkter är inte alltid goda nyheter. SKOGEN har frågat en skatteexpert hur man kan hantera oplanerade förtida avverkningar.
 • Annons