Så smakar toast SKOGEN

18 januari 2019 Nu är matlagningstävlingen Toast SKOGEN avgjord. Vi tackar för alla bidrag och gratulerar Linnea Åkerlund till segern! Här presenteras topp tre med vinnaren sist.

3. Fredrik Luhr, Värmdö, som är vd på skogsmäklarföretaget Areal bygger sitt bidrag på skogens guld, kantareller.

De gräddstuvas, läggs på en bädd av finhackad, färsk spenat och kröns med en rejäl klick löjrom. Smörstekt svart trumpetsvamp strösslas över och kreationen toppas med en rå­raka på mandelpotatis.
”Helt ok om jag får säga det själv”, skriver Fredrik en aning blygsamt.

Juryns kommentar
Välkomponerad med fina smakkombi­nationer. Inte bara en utan två ­sorters svamp ger elegans. Svagheten är att just svampen är den enda riktiga skogskopplingen, med reservation för att vi inte vet exakt var siklöjan som levererade rommen lever sitt liv. En skogssjö eller bäck, kanske?

2. Victor Hedvall, Tyst­berga, som är virkes­köpare på Holmen i Nyköping bidrar med ett välkomponerat och genomarbetat recept som når nästan hela vägen. ”Ett enkelt och gott recept med många goda smaker och texturer”, är Victors egen, synnerligen adekvata beskrivning av ­kreationen.

Förberedelserna börjar ett par dygn i förväg: Rot­selleri, kålrot och kantareller ska läggas in i ättika, socker och salt.
Närmare inpå kalaset mixas riven västerbottenost tillsammans med crème fraiche till en kräm. Smaka av med salt, peppar och pressad citron.
Dags att lägga ihop: Smör­stek en rågkaka gyllenbrun och lägg den på en tallrik. Lägg på ett eller ett par blad grönsallad och några skivor rökt sidfläsk. Dekorera resten av tallriken med klickar av västerbotten­krämen, de inlagda rotfrukterna och svampen samt färsk timjan och blåbär.

Juryns kommentar
Härliga smakkombinationer! Mötet mellan syrliga pickles, söta blåbär och ­fylligt aromatisk västerbottenost firar triumfer och dansar i virvlar runt fläskets rökighet. Men även här kunde kanske den faktiska ­skogen vara mer närvarande än i form av svamp och bär.

Linnea ÅkerlundLinnea Åkerlund1. Och vinnaren är Linnea Åkerlund, skogsmästare och skogsekonom på LRF konsult i Örnsköldsvik. Hennes egen beskrivning är ”en skönt krispig, sötsalt blandning av skogsfågel, svamp och bär”. Linnea vinner ett restaurangbesök för två värt 2 000 kronor. 

Liksom Victor Hedvalls ­macka kräver Linneas viss framförhållning. Men ännu längre – mycket längre: ”Köp en norr­botten­spets. Träna upp den och ge den mycket tid i skogen. Skjut en orre efter ett bra hundjobb. Salta in och rök bröstfiléerna med alspån.”
Är alla klara med den punkten? Bra, då kan vi gå vidare.
Linneas trattkantarellsmör görs av 50 gram riktigt smör, en halv näve torkade trattkantareller som krossas fint samt peppar och flingsalt.
Gör en sås av två matskedar hjortronsylt, eller en halv näve hela hjortron, och lite socker. Smaka av med svartpeppar och pressad citron efter smak.
Toast SKOGENNu lägger vi samman allt enligt följande:
Rosta en skiva levainbröd eller stek den i olivolja. Bred på svampsmöret och lägg på skivat, rökt orrbröst samt hjortronsåsen. Toppa med ­friterad islandslav och dekorera med lingon och hjortron.

Juryns kommentar
Ja, nu pratar vi skog på riktigt! Skogshöns, svamp, bär och lav – Linnea har tagit uppgiften på största allvar och komponerat en delikat, väl balanserad förrätt med smaker som kompletterar varandra. Om juryn hade vunnit ett restaurangbesök hade vi letat efter ett etab­lissemang som serverar Linneas toast SKOGEN!

SKOGEN 12/2018

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Teodor är ny vd inom Moelven
SkogsJobb