Så slipper vägen gå sönder

8 januari Använd inte en för liten grävmaskin vid vägbygget. Skogforsk har identifierat vanliga fel som sänker standarden och kan bli dyrbara i långa loppet.

Så slipper vägen gå sönder Genrebild: Per Ericsson, SKOGENbild.

Att slarva med bygget eller underhållet av vägen kan bli dyrt.

En krokig väg blir mer sliten och kräver dessutom långsam körning.
En vanlig orsak till kurvigheten är att dragningen anpassats efter stora stenar. De har lämnats kvar för att grävmaskinen helt enkelt inte klarat att lyfta bort dem, skriver Skogforsk som varit med och gjort Skogsstyrelsens rapport om läget för landets skogsbilvägar.

Här synas konsekvenserna av att inte ha gjort riktigt rätt. Skogforsks vägspecialist Dan Lindström berättar bland annat om vägar som blir sönderkörda på grund av för tunna gruslager.

Men det gäller också att fordon framförs rätt på vägen, i synnerhet för bandförsedda skotare.  Den etablerade regeln att köra i vägkanten för att undvika bandspår i hjulspåren kan ställa till det.
Kör man i kanten kan man istället rasera diken och klämma sönder vägtrummor.

Överhuvudtaget kan skotarband på vägen sänka bärigheten genom att finjordigt material blandas upp med ett tunt gruslager.

Anpassa också tidpunkten för transporter efter bärighetsklass. Det kan vara så att vägen har svårt att klara körningar under den blötaste tiden på året.

Tyvärr är det få som budgeterar för att hålla vägen i gott skick, en kostnad på ungefär 10 000 kronor per kilometer och år. Det leder till såväl högre transportkostnader som större långsiktiga utgifter, skriver Skogforsk.

Läs mer här

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb