Så ska spektakulär träbyggnad se ut

31 juli 2019 Det är nu klart hur den nya upplevelsearenan vid Tekniska museet i Stockholm ska se ut. Det blir, enligt önskemål från staden, en spektakulär byggnad helt i trä.

Så ska spektakulär träbyggnad se ut

Byggnaden, kallad Wisdome, är tänkt att bli en upplevelsearena där vetenskap lärs ut genom den senaste visualiseringstekniken. Förutom att erbjuda spektakulära upplevelser vill staden även att byggnaden ska bli ett landmärke och exempel på innovativt träbyggande. Och nu är det bestämt hur huset ska se ut. Bakom det vinnande förslaget står arkitektkontoret Elding Oscarson. Det blir ett hus med ett iögonfallande trätak.

”Formen ges av taket som omsluter domen. Under den böljande takformen bildas ett kraftfullt, identitetsbärande rum i direkt kontakt med innergården”, beskriver arkitekterna Johan Oscarson och Jonas Elding sitt verk.

Wisdome-projektet tillkom genom en jubileumsdonation från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse 2017. Huvudpartner är Stora Enso som bidrar med träprodukter som exempelvis korslimmat trä.

”Det är fantastiskt få vara med och bidra med trä, som är det mest hållbara byggmaterialet som finns, till denna signaturbyggnad i Stockholm. Byggnaden tänjer på gränserna och visar vad som är möjligt att skapa med framtidens byggmaterial. Våra träprodukter kommer att användas på ett hållbart, innovativt och kostnadseffektivt sätt så detta blir Stockholms smartaste byggnad”, säger Per Lyrvall, Sverigechef, i ett pressmeddelande från Stora Enso.

Den nya upplevelsearenan är tänkt att öppnas vid årsskiftet 2021-2022.
 

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Jessica Nordin
Södra
SkogsJobb