Så ska spektakulär träbyggnad se ut

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Illustration: Elding Oscarson.
Det är nu klart hur den nya upplevelsearenan vid Tekniska museet i Stockholm ska se ut. Det blir, enligt önskemål från staden, en spektakulär byggnad helt i trä.

Byggnaden, kallad Wisdome, är tänkt att bli en upplevelsearena där vetenskap lärs ut genom den senaste visualiseringstekniken. Förutom att erbjuda spektakulära upplevelser vill staden även att byggnaden ska bli ett landmärke och exempel på innovativt träbyggande. Och nu är det bestämt hur huset ska se ut. Bakom det vinnande förslaget står arkitektkontoret Elding Oscarson. Det blir ett hus med ett iögonfallande trätak.

Annons
Annons

"Formen ges av taket som omsluter domen. Under den böljande takformen bildas ett kraftfullt, identitetsbärande rum i direkt kontakt med innergården”, beskriver arkitekterna Johan Oscarson och Jonas Elding sitt verk.

Wisdome-projektet tillkom genom en jubileumsdonation från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse 2017. Huvudpartner är Stora Enso som bidrar med träprodukter som exempelvis korslimmat trä.

"Det är fantastiskt få vara med och bidra med trä, som är det mest hållbara byggmaterialet som finns, till denna signaturbyggnad i Stockholm. Byggnaden tänjer på gränserna och visar vad som är möjligt att skapa med framtidens byggmaterial. Våra träprodukter kommer att användas på ett hållbart, innovativt och kostnadseffektivt sätt så detta blir Stockholms smartaste byggnad", säger Per Lyrvall, Sverigechef, i ett pressmeddelande från Stora Enso.

Den nya upplevelsearenan är tänkt att öppnas vid årsskiftet 2021-2022.
 

Publicerad:
 • ”Sverige beräknar naturskydd ovanligt strängt”

  Kategorier: skyddad skog, LRF
  Det är stora skillnader i uppgifterna om hur mycket natur som är skyddad i Sverige. Naturvårdsverket uppger drygt 14 procent. Men om vi räknade som de flesta andra EU-länder skulle siffran vara 58 procent, menar LRF.
 • Annons
 • Proffskocken bjuder på plättar med drottningsylt och granskott. Foto: Ulla Sundin Beck

  Nyttjar du skogens skafferi?

  Eller hamnar de växter du skördar bara i virkesvältan? Fick du nog av bär- och svampplockning som barn? Eller är skogen ett självklart skafferi som ger dig viltkött, tillbehör och extra smaksättning? Svara på månadens fråga!
 • Virkesförrådet ökar långsammare

  Virkesförrådet i den svenska skogen fortsätter att öka men i långsammare takt, visar Riksskogstaxeringens årliga statistik från SLU (Sveriges lantbruksuniversitet). 
 • Annons
 • Skogens ordförande blir hedersdoktor

  Föreningen Skogens ordförande Monika Stridsman har utsetts till hedersdoktor vid Sveriges lantbruksuniversitet. Där lovordas hon för sina insatser inom forskningskommunikation.
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Ett politiskt kamikazeuppdrag

  Räcker råvaran? Det frågar vi i SKOGENs majnummer. Ett enkelt svar är ”ja, varor räcker till dem som kan betala tillräckligt bra”. Ett bättre svar är: Nej, skogen räcker inte alls, inte om ”räcker” betyder att alla ska få så mycket de vill ha. Det är såklart det senare svaret som gör frågan så intressant.
 • Annons