Så ska spektakulär träbyggnad se ut

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Illustration: Elding Oscarson.
Det är nu klart hur den nya upplevelsearenan vid Tekniska museet i Stockholm ska se ut. Det blir, enligt önskemål från staden, en spektakulär byggnad helt i trä.

Byggnaden, kallad Wisdome, är tänkt att bli en upplevelsearena där vetenskap lärs ut genom den senaste visualiseringstekniken. Förutom att erbjuda spektakulära upplevelser vill staden även att byggnaden ska bli ett landmärke och exempel på innovativt träbyggande. Och nu är det bestämt hur huset ska se ut. Bakom det vinnande förslaget står arkitektkontoret Elding Oscarson. Det blir ett hus med ett iögonfallande trätak.

Annons
Annons

"Formen ges av taket som omsluter domen. Under den böljande takformen bildas ett kraftfullt, identitetsbärande rum i direkt kontakt med innergården”, beskriver arkitekterna Johan Oscarson och Jonas Elding sitt verk.

Wisdome-projektet tillkom genom en jubileumsdonation från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse 2017. Huvudpartner är Stora Enso som bidrar med träprodukter som exempelvis korslimmat trä.

"Det är fantastiskt få vara med och bidra med trä, som är det mest hållbara byggmaterialet som finns, till denna signaturbyggnad i Stockholm. Byggnaden tänjer på gränserna och visar vad som är möjligt att skapa med framtidens byggmaterial. Våra träprodukter kommer att användas på ett hållbart, innovativt och kostnadseffektivt sätt så detta blir Stockholms smartaste byggnad", säger Per Lyrvall, Sverigechef, i ett pressmeddelande från Stora Enso.

Den nya upplevelsearenan är tänkt att öppnas vid årsskiftet 2021-2022.
 

Publicerad:
 • Domar om nyckelbiotoper överklagas

  Skogsstyrelsen överklagar de domar som anser att markägare ska kunna överklaga nyckelbiotopsregistreringar.
 • Annons
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Vacker men inte så växtlig

  Kategorier: SKOGENs ledare, Björk
  Det finns 800 växter och djur som gillar ­björken. Ytterligare 800 älskar den! Och på senare årtionden har även vi människor fått upp ögonen igen för vår vita vän: Sedan 1950-talet har björken fördubblat sin volym i de svenska skogarna. I ungskogarna har den i dag samma virkesvolym som granen. Och sett till arealen breder den också ut sig.
 • Permitterade erbjuds gröna jobb

  Kategorier: LRF, gröna jobb, plantor
  Permitterade kan få jobb inom de gröna näringarna. 8 000 personer erbjuds arbete varav 3 000 inom skogsplantering, skriver LRF i ett förslag som lämnats till Tillväxtverket.
 • Annons
 • Virkesstudion #28 – Coronaspecial

  Kategorier: Virkesstudion #28
  I det nya avsnittet av Virkesstudion diskuteras hur den rådande coronakrisen påverkar skogsnäringen. 
 • ”Så når felaktigheter om avskogning söndagsbilagorna”

  SKOGENdebatt. Varje år publicerar WRI alarmerande siffror om avskogning som letar sig in i söndagsbilagorna i Sverige. Det är bara ett problem: Sifforna stämmer helt enkelt inte, skriver Reidar Persson, tankesmedjan Sifi.
 • Annons