Så ska spektakulär träbyggnad se ut

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Illustration: Elding Oscarson.
Det är nu klart hur den nya upplevelsearenan vid Tekniska museet i Stockholm ska se ut. Det blir, enligt önskemål från staden, en spektakulär byggnad helt i trä.

Byggnaden, kallad Wisdome, är tänkt att bli en upplevelsearena där vetenskap lärs ut genom den senaste visualiseringstekniken. Förutom att erbjuda spektakulära upplevelser vill staden även att byggnaden ska bli ett landmärke och exempel på innovativt träbyggande. Och nu är det bestämt hur huset ska se ut. Bakom det vinnande förslaget står arkitektkontoret Elding Oscarson. Det blir ett hus med ett iögonfallande trätak.

Annons
Annons

"Formen ges av taket som omsluter domen. Under den böljande takformen bildas ett kraftfullt, identitetsbärande rum i direkt kontakt med innergården”, beskriver arkitekterna Johan Oscarson och Jonas Elding sitt verk.

Wisdome-projektet tillkom genom en jubileumsdonation från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse 2017. Huvudpartner är Stora Enso som bidrar med träprodukter som exempelvis korslimmat trä.

"Det är fantastiskt få vara med och bidra med trä, som är det mest hållbara byggmaterialet som finns, till denna signaturbyggnad i Stockholm. Byggnaden tänjer på gränserna och visar vad som är möjligt att skapa med framtidens byggmaterial. Våra träprodukter kommer att användas på ett hållbart, innovativt och kostnadseffektivt sätt så detta blir Stockholms smartaste byggnad", säger Per Lyrvall, Sverigechef, i ett pressmeddelande från Stora Enso.

Den nya upplevelsearenan är tänkt att öppnas vid årsskiftet 2021-2022.
 

Publicerad:
 • Nu släpps digitala skogslektioner

  Nu är det premiär för Skogen i Skolans digitala läromedel om skogens roll i en hållbar utveckling. Lektionerna riktar sig även till klasser som inte har en skog runt knuten.
 • Annons
 • Timbersports startar säsongen igen

  Kategorier: Stihl Timbersports
  Timbersports, där man tävlar i olika grenar av skogshuggning, har beslutat att återuppta aktiviteterna som stoppats av pandemin. Säsongen startar den 10 augusti.
 • Insamling ska skydda skog genom uppköp

  Miljöpartistiska riksdagsledamoten Rebecka Le Moine har startat en insamling för att köpa upp skog med syfte att skydda den från brukande. 
 • Annons
 • Bra vårförsäljning i bygghandeln

  Det blev ett lysande andra kvartal för byggmaterialhandeln som har sin viktigaste försäljningsperiod under vår och försommar.
 • Många ekorrar sjuka av parasit

  Kategorier: ekorre, Cryptosporidier
  Mer än var tredje ekorre kan vara smittad av parasiten Cryptosporidier, visar ny forskning. Smittan kan orsaka kraftiga diarréer även hos människor.
 • Annons