Så ska Marcus väcka opinion

Bild för Lars Åkerman Written by Lars Åkerman On the
Marcus Svensson
Skogssektorn får ofta kritik för att inte höras lika starkt som miljörörelsen. Södra har bildat en opinionsgrupp för att nå ut bättre – och kommunikatören och före detta journalisten Marcus Svensson får en nyckelroll. 

På Södra har man insett att en rad frågor som är livsviktiga för skogsnäringens överlevnad inte når ut till beslutsfattare och den stora allmänheten utanför skogsbranschen. Opinionsbildningen för skogens sakfrågor går ofta trögt. Därför har en särskild opinionsgrupp bildats.
– Vi är nu en liten grupp som ska öka förståelsen och vikten av skogen för det svenska samhället och jag som journalist och ledarskribent hoppas kunna hjälpa till. Jag vet ju hur media fungerar, säger Marcus Svensson som sedan ett halvår är näringspolitisk kommunikatör på Södra. 

Annons
Annons

Förutom Marcus ingår skogschefen Göran Öhrlander, näringspolitiska experten Mats Blomberg och medlemschefen ­Magnus Berg i gruppen.
– Vi måste vara tydliga i budskapen från Södra och skogsbranschen. Inget mumlande i skäggen, då går inte budskapen fram. De blir bara tröttsamma, säger Marcus Svensson.
Han har själv ingen skoglig bakgrund, utan har mer eller mindre arbetat inom media i hela sitt yrkesverksamma liv, men sedan några år har han i alla fall för det mesta bara ­skrivit om skogsfrågor.
– Jag var ledarskribent på Smålandsposten i Växjö i elva år och med systertidningarna i Sydostpress nådde vi över 300 000 läsare. En viktig ­opinionsbildare alltså. 

Under hans tid där gjorde ledarredaktionen på Smålandsposten ett strategiarbete och analyserade i vilka miljöer tidningen lästes. Skogs- och jaktfrågorna ­saknades i hög grad, viktiga ­frågor i länet Kronoberg.
– En utmaning – hur skulle detta gå, jag var ju en stadsmänniska? Men jag fick i händerna professor emeritus Lars Kardells skrift ”Åkermarksplanteringar på Tagel, Steninge och Em”. Det blev som prosapoesi. Sedan visste jag allt om skog, ler Marcus med viss självironi. 

Lars Kardell var en av de första inom jägmästarskrået som insåg bredden av skogen och att den är så mycket mera än ren virkesproduktion. Han har visat vilka typer av skogar människor uppskattar och på senare tid också larmat om att skogsbesöken minskar drastiskt. Bara under 2000-talet har till exempel antalet barn som besöker skogen mer än halverats.

Efter tio år som ledarskribent och politisk chefredaktör tyckte 44-åringen Marcus att det var dags för något nytt. När han såg platsannonsen från Södra tyckte han att det var som om den var skriven för honom. 
Vilken är din viktigaste uppgift nu?
– För mig blev äganderätts­frågorna viktiga. De låg nära mig ideologiskt från min tid på Smålandsposten. Äganderätten, som är så viktig för ett fungerande skogsbruk, naggas hela tiden i kanten. Bombmurklor och lavskrikor … Ja, du vet. Det ger rubriker, men att skogen producerar hållbarhet och alternativ till fossilsamhället har svårt att nå ut, konstaterar Marcus.

Marcus menar att miljöorganisationerna är allt för tongivande i debatten om skogen och argumenterar på ett förlegat vis. De är kvar i bevarandetänkandet, reservat och enskilda biotopskydd, säger han, men ser inte vad skogen levererar och vad forskningen säger om hållbarhet.
– Vi måste berätta vad plast och bomull egentligen innebär i jämförelse med hållbara produkter från skogen. 

Marcus själv har inget skogligt påbrå, men han tycker om att jaga och det gör han på svärfars marker i Åsenhöga, tio mil nordväst Växjö. 

Vad gjorde du när SKOGEN ringde?
– Då hade jag laddat ned Lars Mohlins film ”Midvinterduell” som handlar om just hur överheten inte respekterar den lille mannen och hans äganderätt. Precis vad vi måste budskapa om och försvara.

SKOGEN 1/2017

 

Publicerad:
Bild för Lars Åkerman
Lars Åkerman
Frilansjournalist
 • Kombimaskinen Malwa 560c

  Medlemmar vill ha mer smått

  Södra gläntar på dörren för små maskiner sedan fler medlemmar har börjat efterfråga dem. Så kan man tolka uttalanden på skogs­ägarföreningens årsstämma.
 • Annons
 • ”Har FSC Sverige blivit en hemlig grupp?”

  SKOGENdebatt. FSC-certifieringens nya skepnad har större befogenheter och mindre insyn. En öppnare organisation skulle kännas mer trovärdig, anser Lars M Johansson, Mellanljusnans SBO.
 • Poppel kan ge väldigt virkestillskott

  Kategorier: Poppel, Skogsforskning
  Poppelodlingar skulle kunna ge Sverige ytterligare 30 miljoner kubikmeter virke om året, enligt preliminära forskningsresultat.
 • Annons
 • Nu kan skolor boka uteklassrum på Djurgården

  Skogen i Skolans nya uteklassrum på Djurgården i Stockholm kan nu bokas av skolklasser.
 • Johnny hjälper vid jobbsök

  Kategorier: Skogenjobb, Skogssverige
  Johnny Nattsjö, annonsansvarig hos Föreningen Skogen, kan det mesta om att formulera budskap för varumärkesbyggande och rekrytering. Dessutom är han en mästerlig tecknare.
 • Annons