Medelarealen på en skogsgård i Finland är 30 hektar och de små fastigheterna blir allt fler. Orsaken är landets starka grundlagsskydd av mark. Vid arvsskiften vill arvingarna ofta behålla en del av fädernejorden, vilket leder till att en ganska liten gård kan styckas och delas upp mellan arvingarna.
– Det här leder till svårigheter att få till stånd ett rationellt brukande av skogen, med lägre volymer än vad som vore möjligt, säger Sixten Sunabacka som är vd på Tornator, ett finländskt skogsförvaltningsbolag.
Den finländska grundlagen gör att det är nästan omöjligt att införa en jordförvärvslag eller lantmäteriförordning som skulle inskränka äganderätten. I Sverige är detta möjligt, till exempel finns det en gräns för hur liten en skogsfastighet får bli vid ett arvskifte eller styckning. Som bekant finns det även flera andra inskränkningar i äganderätten till skogsmark i Sverige och här ökar i stället genomsnittsstorleken på skogsfastigheter och ligger nu över 50 hektar.
En modell som bygger på arrende av skogsmark är Sixten Sunabackas förslag på åtgärd för ökad avverkning.I Finland försöker man arbeta med andra medel.
– Hos oss har man försökt stimulera gemensamma avverkningar genom fördelaktiga skatteregler. Nu har jag också presenterat en idé om möjlighet att arrendera skogsmark, ungefär som man arrenderar åkermark, för att få till stånd större skogsbruksenheter, säger Sixten Sunabacka.
I Finland går det också att bilda en bestående skogssamfällighet efter till exempel ett arvskifte. Då får man lägre skatt vid gemensam avverkning. Man äger den samfällda skogen tillsammans och avverkningarna sker enligt andelar i en av myndigheten Skogscentralen godkänd skogsplan. Det går också att gå samman med grannen i en sådan samfällighet och också få denna skattelindring, men det är än så länge relativt ovanligt.
Genom att aktivera de små skogsägarna på detta sätt räknar regeringen med att det borde ge cirka åtta miljoner kubik större avverkning per år.
Med tanke på att sågverksproduktionen under den senaste tioårsperioden har minskat med två miljoner kubik betyder det också ett flisbortfall samtidigt som investeringarna i massaproduktionen ökar. Flistillgången har alltså minskat.
Regeringen menar att avverkningen bör öka med 15 miljoner kubik genom att främja investeringar för att säkra industrins ökade virkesbehov. Skattelättnaderna, en bredare tillgång till skogscentralens skogsdata samt en ny nätbaserad virkesportal (Suomenpuukaupa) för köpare och säljare är de mest centrala åtgärderna.
– Det är uppenbart att ytterligare skogspolitiska åtgärder krävs för att förbättra virkestillgången för redan bekräftade investeringar i Finland. Och de små fastigheterna blir närmast fler än färre, säger Sixten Sunabacka och fortsätter:
– Dessutom stiger skogsägarnas medelålder kontinuerligt, nu är den 62 år. Både fastigheternas storlek och den höga medelåldern gör att virkesförsäljningarna och skogsvården minskar.
SKOGEN 11/2016