Så sänks kostnaderna för askåterföring

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Prototypritning från Skogforsk av en spridarkassett.
Kostnaden för askåterföring kan minskas med hjälp av en spridarkassett som delas mellan flera maskiner, eller som används i kombination med skotning, konstaterar Skogforsk i en studie.

Skogforsk har studerat hur olika kostnadsposter fördelas mellan olika moment vid återföring av aska till skogsmark. Resultatet visar att kostnader räknat per ton eller hektar varierar stort mellan olika delar av landet. Dessutom är  kostnaderna ofta onödigt höga både för utförarna och beställarna av askåterföring. Det beror på att alltför små volymer återförs vilket i sin tur leder till lågt utnyttjande av maskinerna och en relativt låg erfarenhetsgrad hos skogsbolag och askproducenter.

Annons
Annons

Ett syfte med studien var att ta fram förslag på ny teknik. Resultatet visar att med hjälp av en spridarkassett som delas mellan flera basmaskiner, eller som används i kombination med skotning av rundvirke eller grot kan i stort sett hela uppstartskostnaden för askåterföring undvikas på många trakter. Det kan även ge åtkomst till att återföra aska på marker som i dag anses för dyra. Studien visar också på en tänkbar prestationsökning med hjälp av ny teknik.

 

 

 

Publicerad:
 • ”Artskydd ovärdigt en fungerande rättsstat”

  SKOGENdebatt. Det borde löna sig att värna den biologiska mångfalden. Att låta markägaren stå för kostnaden för att avstå sin egen mark, enligt Birdlifes förslag, kan aldrig vara svaret i en fungerande rättsstat. Det skriver Magnus Kindbom, skogsdirektör, LRF Skogsägarna, i en replik.
 • Annons
 • Fortsatt stor ökning av fjällnära ansökningar

  Den fjällnära domen fortsätter att göra avtryck i antalet avverkningsansökningar. För fjällnära skog ökade arealen med 27 procent i maj jämfört med samma månad förra året.
 • "Nu provar vi kantföryngring” 

  SKOGSPODDEN delar ofta med sig av sina skötseltips i tidningen SKOGEN. I nummer 5 handlar det om kantföryngring.
 • Annons
 • Nytt skydd bryts ned 

  Kategorier: skogsskador, viltbete, Ecotall
  Ett nytt toppskottsskydd kanske kan frälsa fler tallplantor från älgen. Produkten Ecotall av bioplast ska hålla upp till tio år och är nedbrytbar. 
 • Skogliga mässor inleder samarbete

  Kategorier: Elmia wood, Skogsnolia
  Nolia i Västerbotten och Elmia i Småland ska börja samarbeta kring skogliga mässor och event.
 • Annons