Så sänks kostnaderna för askåterföring

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Prototypritning från Skogforsk av en spridarkassett.
Kostnaden för askåterföring kan minskas med hjälp av en spridarkassett som delas mellan flera maskiner, eller som används i kombination med skotning, konstaterar Skogforsk i en studie.

Skogforsk har studerat hur olika kostnadsposter fördelas mellan olika moment vid återföring av aska till skogsmark. Resultatet visar att kostnader räknat per ton eller hektar varierar stort mellan olika delar av landet. Dessutom är  kostnaderna ofta onödigt höga både för utförarna och beställarna av askåterföring. Det beror på att alltför små volymer återförs vilket i sin tur leder till lågt utnyttjande av maskinerna och en relativt låg erfarenhetsgrad hos skogsbolag och askproducenter.

Annons
Annons

Ett syfte med studien var att ta fram förslag på ny teknik. Resultatet visar att med hjälp av en spridarkassett som delas mellan flera basmaskiner, eller som används i kombination med skotning av rundvirke eller grot kan i stort sett hela uppstartskostnaden för askåterföring undvikas på många trakter. Det kan även ge åtkomst till att återföra aska på marker som i dag anses för dyra. Studien visar också på en tänkbar prestationsökning med hjälp av ny teknik.

 

 

 

Publicerad:
 • Virkesstudion #45 – svensk skogsstrategi

  I dagens avsnitt träffar Virkesstudion personer som på olika sätt arbetar med den svenska skogsstrategin.
 • Annons
 • ”Attityden mot skogsbruket måste ändras”

  SKOGENdebatt. Skogsbruket får allt sämre lönsamhet samtidigt som pålagorna ökar och äganderätten inskränks. Hur kan beslutsfattare göra så mot en näring som är så viktig för Sverige? Ändra attityd!  Det säger Karin Brunsberg, praktiker i skogsbruket sedan 50 år.
 • Äganderätten oroar mest

  Fler skogsägare än i fjol tror på ökade timmer- och fastighetspriser. Men äganderätten oroar allt fler, enligt Skogsbarometern.
 • Annons
 • Jenny Book

  Ny på jobbet: Jenny Book

  I april tog Jenny Book över ­kommunikationen på John Deere Forestry efter Dieter Reinisch som nu går i pension efter många år på företaget.
 • Frisk ask kartlagd

  I snart 30 år har askskottsjukan dragit fram som en löpeld över Europas askbestånd. Men vissa individer står emot. Nu har forskare funnit genetiska skillnader mellan motståndskraftiga och känsliga träd.
 • Annons