SKOGSLÅN. För att få låna pengar till skogsköp måste man ha skogen försäkrad. Banken har både krav och rekommendationer.
Petter LarssonPetter Larsson som är skogs- och landsbygdsansvarig på Swedbank i kommunerna Vaggeryd, Gnosjö och Gislaved i Småland berättar hur hans bank ser på skogsförsäkringarna.
Vilka försäkringskrav har ni för att ge krediter till någon som vill köpa skog?
– För att få finansiering genom oss måste man ha en brandförsäkring. Vi ser gärna att man även utökar med stormskydd.
Vilka andra skador behöver skogsägare försäkra sig mot?
– Vi har inga krav kring snöbrott och insekter, men om man har mycket ungskog och stora planteringar är det bra att ha även dessa försäkringar.
Varför är det viktigt för er att kunden är bra försäkrad?
– Även om skogen brinner upp eller blåser bort kommer skogsägaren att ha kvar lånet och ska betala ränta och amortering till oss. När en skada inträffar går värdena ner och då behöver kunden få försäkringsersättning för att kunna amortera ner bankkrediterna.
Hur tycker du att en skogsägare ska resonera kring typ av försäkringar?
– Man måste fråga sig vilken sorts tillgångar man har. Om fastigheten exempelvis är på tio hektar nyplanterad skog är det mindre intressant med stormförsäkring. Däremot finns risk för snytbaggar. Då bör man gardera sig mot insekter och vänta med stormskyddet. Om det i stället handlar om avverkningsskog bör man ha hela paketet.
Har du några tips om hur man kan förebygga skador i skogen?
– Se till att inte markbereda när det är som torrast på året. Gör skogsvårdsåtgärder i rätt tid – röjning, plantering och gallring. Gallra bestånden innan de når 20 meter, gärna en bra bit innan.