Så rönn, skjut älg och sätt tall

27 september 2016 Tallarna dör. Det finns för mycket älg. Det skrev vi i ­SKOGEN för lite mer än hundra år sedan: ”Exempel finnas därpå, att hela kulturer ödelagts därigenom att tallen avbetats så fullständigt, att ingen enda planta ­lämnats vid liv.”

Vid förra sekelskiftet sköt vi ungefär 1 500 älgar om året i Sverige. För stor älgstam menade tidningens ­skribent, för liten tyckte säkert andra. År 1982 sköt vi det tiodubbla, 155 000. För mycket älg enligt en del, för lite enligt andra. Nu ligger vi kring 90 000. Lagom?

Tidningen SKOGENDu läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Prova på 3 nummer för endast 99 kr. Klicka här»

Det finns ingen lagom älgstam. Det finns bara ung­skogsägare och det finns älgjägare.
För hundra år sedan var SKOGENs tips att blanda in granfrö när man sådde på tallmark. När tallplantorna var uppätna kunde granarna sakta växa vidare. SKOGENs Karin Lepikko konstaterar att det sedan årets Höst­exkursion (SKOGEN 9/2016, sid 48) finns ett ord för granar som sätts på tallmark av dåliga skäl: sulfitgran. 

Den dystra verkligheten är att stora delar av landet nu invaderas av sulfitgran – eller ska vi kalla den för älggran? Det finns få marker i Norrland där granen växer lika bra som tallen. Vi håller på att ta OS-guld i skog med liten ståndortsanpassning.

I det här numret av SKOGEN (9/2016), mer än hundra år efter citatet i inledningen, lyfter vi fram å ena sidan utfordringen som ett sätt att dämpa älgskadorna, å andra sidan de förtvivlade ropen på sänkt älgstam. Men varför välja?

Skogsstyrelsens generaldirektör pratar sig varm för att vi i framtiden bara ska avverka skogar med höga ­miljövärden. Alla skogar bör ju ha höga miljövärden när vi bedrivit ett miljöanpassat skogsbruk i hundra år. Samma vision ska så klart gälla för viltvården. Det finns väl knappast ett hygge där man inte borde kasta ut lite ­rönnbär efter markberedning – de mulmumsade rönn­kvastarna lär knappast hämma barr eller björk. Sam­tidigt behöver älgstammen på många håll anpassas till utbudet av vintertall. Man bjuder inte in tjugo gäster när man har en liter soppa. Då länsar de skafferiet.

Bengt EkBengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivareEn lagom älgstam leder inte till att jägarna blir utan villebråd. Och själva upplevelsen vid jakten på de växande stammarna av vildsvin, grävling eller björn är inte sämre än att sitta på ett långtråkigt älgpass. Om vi får upp mer tall tack vare balanserade älgstammar kan dessutom tjäderstammen växa. Den bästa av alla jakter, eller hur?
Så låtsas inte att vi ska välja mellan mer viltfoder och färre älgar. Det vore som att välja mellan gräddsås och rönnbärsgelé till älgsteken. Trist och totalt onödigt.

SKOGEN 9/2016

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb