Så påverkades vi av Gudrun

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
2005. efter stormen Gudrun, hade Byholma världen största virkesupplag. Foto: Thomas Adolfsén, SKOGENbild.
I dag, på årsdagen av stormen Gudrun, publicerar Linneuniversitet berättelser, i film och reportage, från de som var med. Här berättas också om hur skogsbruket förändrade. 
Den 8 januari är det 16 år sedan stormen Gudrun drog in över södra Sverige och Småland. Med anledning av detta publicerar Linnéuniversitetet ett reportage med Harald Säll, själv skogsägare och lektor på institutionen för skog och träteknik.
Där berättar han om sina tankar under och efter natten då Gudrun drog fram över Kronoberg och Kalmar och fällde 200 miljoner träd på tio timmar. Harald Säll blev av med en tredjedel av sin skog. Han minns hur han satt i bilen vid fyra-femtiden på hemväg mot Växjö när det blixtrade till på himlen av att kraftledningarna kortslöts.
– När jag senare på kvällen på väg till några vänner gick med familjen över Tomtabacken i Växjö, såg jag nedblåsta granar nere i svackan. Då förstod jag att det här kommer att bli mycket allvarligt. Jag minns att jag sa att i natt kommer folk att dö i stormen och att många som är ute på vägarna kommer att uppleva en förskräcklig natt, säger han bland annat.
Med reportaget följer också en film som får delas fritt.
I filmen berättar flera skogsägare, forskare och sakkunniga om hur de drabbades, hur de tog sin an arbetet med att ta hand om de ofantligt stora mängderna stormfälld skog och om hur det framtida skogsbruket förändrades i ett slag.
Filmen är producerad av Linnéuniversitetet med finansiering av stiftelsen Seydliz MP Bolagen.
 
 
Publicerad:
 • Virkesstudion #50 – Årskrönika

  Vad har hänt sen sist? Titta på avsnittet och lyssna på vad Per Hedberg och Carl Johan Moberg har att berätta om framtiden för Virkesstudion. 
 • Annons
 • ”Bra skogsbilvägar ökar konkurrenskraften”

  SKOGENdebatt. Biometria har ett uppdrag av köpare och säljare av virke att inventera skogsbilvägnätet i Götaland. Syftet är att komma åt en del av de stigande kostnader som sänker konkurrenskraften för svensk skog, skriver vd Peter Eklund i en replik.
 • Mera känslor i skogskonflikten

  Konflikter om skogen handlar allt mer om politik och kultur och mindre om tekniska frågor, visar en undersökning från Linnéuniversitetet.
 • Annons
 • Sågverk på högvarv ger höjda timmerpriser

  Stor efterfrågan på sågade trävaror gör att Södra höjer priserna på sågråvara.
 • Styr granbarkborren ditt skogsliv?

  Måste du anpassa skötseln i din skog efter barkborren? Har skogens ekonomi förändrats i grunden? Eller har de senaste åren varit undantag? Svara på månadens fråga!
 • Annons