Så överdrevs avverkningarna

24 februari 2022 I en ny artikel visar en forskagrupp varför uppgifterna i tidskriften Nature om kraftigt ökade avverkningar blev fel. Samtidigt  befarar de att felaktigheterna fått konsekvenser för EU:s skogspolitik.

Så överdrevs avverkningarna

Det var i juli 2020 som ett forskarlag från EU-kommissionens forskningscentrum JCR beskrev en lavinartad ökning av avverkningarna i framför allt Sverige och Finland.

Detta ifrågasattes av såväl Skogsstyrelsen som många forskare.

De menade att officiell statistik visar att Finland haft en måttlig ökning medan nivåerna var i stort sett oförändrade i Sverige. Nu har en internationell forskargrupp med deltagare från Norge, Finland, Sverige och Schweiz tittat på hur det kunde bli fel. De har studerat de satellitbaserade kartorna som låg till grund för Nature-artikeln tillsammans med fältinventerade provytor från svenska och finska riksskogstaxeringarna.

Resultatet har publicerats i tidskriften Annals of Forest Science.

Där framgår att det inte är avverkningarna som har ökat dramatiskt efter 2015 utan skogskartornas förmåga att upptäcka avverkningarna som har förbättrats.

OINSATTA I FJÄRRANALYS

Jonas Fridman, programchef för Riksskogstaxeringen vid SLU, säger att artikeln i Nature är ett exempel på forskning där man inte tillräckligt väl har satt sig in i metoderna som används för att övervaka skogsavverkningar över tid. Han syftar på fjärranalys som görs med hjälp av satellitdata.

Metoderna är tillförlitliga om de används och tolkas korrekt.

– Fjärranalys är, och kommer att vara, en viktig komponent men i kombination med fältbesökta referensytor och där kan data från Riksskogstaxeringens provytor spela en viktig roll. Resultaten som nu presenteras i vår artikel lyfter viktiga frågor om vilka metoder som bör användas för övervakning av de europeiska skogarna i framtiden, säger han.

Hans Petersson från SLU,  som ansvarar för delar av Sveriges klimatrapportering och medverkat till den senaste forskningstudien, påpekar att det finns en risk att de felaktiga resultaten från Nature-artikeln redan har vilselett beslutsfattare. På så vis har de också haft oavsiktliga konsekvenser för EU:s skogspolitik.

– Vår nya artikel, liksom arbete från flera forskargrupper i Europa, har gjort det möjligt att komma närmare en korrekt uppskattning av avverkningsnivåerna, säger han.

Artikeln I Annals of Forest Science

Artikeln I Nature

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb