Så mycket skog skyddas i Sverige

28 juni 2019 Nio procent av den totala skogsmarken i Sverige är formellt skyddad, enligt en sammanställning från SCB. Statistiken omfattar fyra olika skyddsformer och kommer att publiceras årligen.

Så mycket skog skyddas i Sverige

Sammanställningen visar att totalt 2,3 miljoner hektar är formellt skyddade. Av dessa är nästan 1,4 miljoner hektar produktiv skogsmark, vilket innebär 6 procent av den brukade skogen. De fjällnära skogarna dominerar stort inom denna skyddsform: de står för hela 62 procent. (Både  produktiv och improduktiv skogsmark finns som formellt skyddade).

Frivilliga avsättningar utgör fem procent, eller 1,2 miljoner hektar, av den produktiva skogsmarken.

Hänsynsytor, som lämnas vid föryngringsavverkning, omfattar två procent eller en halv miljon hektar skogsmark.

Den improduktiva skogsmarken omfattar totalt 4,5 miljoner hektar, eller 16 procent av Sveriges hela skogsmark. Men här sker en viss överlappning i statistiken,  en fjärdedel är nämligen även formellt skyddad. Improduktiv skogsmark som inte har formellt skydd omfattar 3,2 miljoner hektar, eller 12 procent av Sveriges totala skogsmark

Just överlappningarna har varit en utmaning, enligt Björn Risberg, Naturvårdsverkets generaldirektör:

– Ett och samma skogsområde kan beröras av överlappande ställningstaganden från både skogsägare och myndigheter, till exempel i form av frivillig avsättning, Natura 2000 eller naturreservat. För att bygga enhetlig statistik har vi därför lagt ned en stor arbetsinsats på att göra beräkningar så att sådana arealer inte dubbelredovisas, säger han i ett pressmeddelande.

Skogsstyrelsens generaldirektör efterlyser politiska beslut om hur statistiken ska värderas.

– Att vi nu fått fram den här statistiken är ett viktigt steg i arbetet med att öka kunskapen om den svenska skogen. Däremot ger siffrorna i dag inget fullständigt svar på hur vi ligger till i förhållande till nationella eller internationella miljömål. Där krävs politiska beslut om ett nytt uppdrag att analysera hur statistiken ska värderas, säger Herman Sundqvist.

Fotnot: Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket har haft i uppdrag att ta fram statistiken i samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och SCB. Den officiella statistiken publiceras av SCB.

Läs rapporten här

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb