Så mycket kostar hjorten

Bild för Karin Bernle Written by Karin Bernle On the
Gnagskador från kronhjort
Kronhjortsskador kan se värre ut än vad de faktiskt är.
VERKTYG. Med den nya appen Kronhjortsskador kan man beräkna kostnaden för dessa djurs barkgnag på granskog. 

Annika Felton som är ekolog på SLU har deltagit i projektet. Hon har fått intrycket att användare av appen kan uppleva den som lugnande.
– Man kan räkna ut virkespriset och se att man kanske kommer att tjäna bra, trots kronhjortsskadorna. Vi hoppas att appen hjälper till att göra debatten mindre polariserad. Det vore trevligt med en positiv vinkel – detta kan du göra om du vill ha både kronvilt och produktiv skog.

Annons
Annons

Skärmdump från appen Kronhjortsskador Appen som heter just Kronhjortsskador hjälper till med att beräkna värdet på skadorna.Innebär alltså inte kron­hjorts­skadorna stora förluster för skogsägarna?
– Granen fortsätter växa, trots skadorna, men virkeskvaliteten på rotstocken försämras. Priset påverkas precis som vid rotröta. Prissänkningen är alltså densamma, oavsett om skadorna på rotstocken beror på röta eller barkgnag. Har man ingen röta blir gnagskadorna dyra, men har granen rotröta spelar inte barkgnaget någon roll för prissänkningen av trädens rotstockar. 
– Det kanske är förvånande för många, jämfört med rotröta är gnaget väldigt iögonfallande. Men det är viktigt att påpeka att kronviltets barkskador kan bli en stor smäll för vissa skogsägare. Ilskan över hjortarna är kvar, speciellt hos dem som inte har inkomst från jakt.

Ska man avverka i förtid?
– En del gör det, för att minska risken för stormskador. Men det finns ingen forskning på hur mycket den risken ökar efter att kronhjorten skadat granen, så vi har inte kunnat ta med detta i våra beräkningar. Med den brasklappen tycker vi nog inte – baserat på de ekonomiska siffrorna vi fått fram i det här projektet – att det finns anledning att avverka i förtid på mark med hög bonitet.

Kan man minska hjortarnas skador? 
– Ja, genom att se till att det finns gott om viltmat. Växande foder på marken är viktigt för hjortar. Bestånd med rik växtlighet drabbas mindre av bark­skador. Studier visar att angreppen på barken är värst under vårvintern. Tillgång på risarter, sälg och annat löv i beståndet skulle kunna överbrygga den känsliga perioden. Det finns skogsskötselmetoder man kan lära sig för att hantera an­greppen. Det handlar om be­ståndens täthet (plantering och gallring) och trädslagssamman­sättning, vilket påverkar ljus­tillgången och därför fodret. Det kan även handla om mindre detaljer så som att låta bli att stamkvista träden. Man kan också jobba aktivt med att störa hjortarna där de orsakar skada.

Kommer det liknande appar i framtiden? 
– Det finns mycket vi kan jobba med, även den befintliga appen kan utvecklas om medel ges. Den har sina begränsningar – den är i dag bara relevant för höga boniteter. Eventuellt kommer det en version för andra boniteter, och kanske andra appar för viltskador om det finns pengar till det. 
– Vi hoppas att vårt arbete kan hjälpa till att sprida kunskap och fakta. Jag är glad över att få bidra med mina ekologiska kunskaper.

Appen är framtagen inom samverkansprojektet ”Kostnaden av kronhjortsskador på gran” mellan Partnerskap Alnarp och Skogsstyrelsen. Förutom appen finns även resultat i form av inventeringar och en slutrapport att ta del av på Partnerskap Alnarps webbsida (https://krymp.nu/1tZ).

SKOGEN 3/2019

Publicerad:
Bild för Karin Bernle
Karin Bernle
Frilansjournalist
 • "Skogen borde få växa klart före slutavverkning"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Simon Rudin.
  SKOGENdebatt. Vad ska hända med våra fastigheter i renbetesland när vi inte får slutavverka? Det undrar skogsägare Simon Rudin som anser att utebliven tillsyn av storskogsbruket fått förödande konsekvenser.
 • Annons
 • Europa eldar med trä

  En perfekt storm har ökat efterfrågan på träbaserade bränslen över hela Europa, rapporterar DN.
 • Är det dags för nya sortiment?

  Virkespriserna har gått upp i vinter, men det har också kostnaderna för till exempel avverkning. Men även priset på energived stiger. Kan höjda priser på skogsbränsle ändra spelplanen? Kan det bli mer lönsamt att satsa på bränsleved? Eller andra mindre vanliga sortiment? Svara på månadens fråga!
 • Annons
 • Självsådd contorta blir invasiv art 

  Kategorier: contorta
  När contortatallen introducerades i Sverige trodde man inte att den kunde självföryngras. Det var fel. Nu riskerar trädslaget att bli en invasiv art på myrar i norr. 
 • Nytt nummer av SKOGEN!

  Strax dimper SKOGEN 3/2023 ner i brevlådor landet runt, men redan nu finns det tillgängligt i digital form – för både prenumeranter och lösnummerläsare. Månadens tema är Utbildningsguide.
 • Annons