Så mycket får de i vinstdelning

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
På Södras årsstämma i Ronneby beslutades om en vinstdelning på 602 miljoner kronor till medlemmarna. Det kan jämföras med 1 002 miljoner år 2015.

Vinstutdelningen motsvarar 64 procent av resultatet före skatt.

Annons
Annons

På årsstämman omvaldes ordföranden Lena Ek liksom ledamöterna Hans Berggren och Ola Hildingsson med förnyade mandat till 2018.

Kjell Andersson, Pål Börjesson och Ylva Hammargren valdes in i styrelsen enligt valberedningens förslag.

På stämman talade ordförande Lena Ek bland annat om klimatnytta.

- Våra medlemmars växande skogar gör klimatnytta i samhället. Växande skog minskar koldioxiden i luften och i vår industri vidareförädlar vi fibrer och skapar produkter som ersätter oljebaserade varor. En genomsnittlig Södra-skogsgård klimatkompenserar för 40 svenskar varje år, säger Lena Ek i ett pressmeddelande.

Styrelsens pris till Lars-Eric Åströms ära tilldelades Gustav Aulén för hans arbete med att införa systematiskt naturvårdsarbete i Södra.

Emmanuel Erlandsson tilldelades ett stipendium ur Gösta Edströms hedersfond. Han ska utveckla uppföljningsmodeller för att mäta verklig tjänstenytta mellan skogsägarförening, entreprenör och skogsägare.

Christer Segersteéns pris gick till Caroline Bertilsson, student på skogsmästarlinjen i Skinnskatteberg, och Gustav Forslund, student på skogsprogrammet på Ryssbygymnasiet. Båda har visat ett stort engagemang för branschen och uppnått fina studieresultat i såväl teoretiska som praktiska skogliga ämnen.

 

 

Publicerad:
 • Södra har utsett ny vd

  Kategorier: Södra, Lotta Lyrå
  Lotta Lyrå har utsetts till ny vd och koncernchef för Södra. Hon kommer närmast från Clas Ohlsson men har bakgrund hos Södra.
 • Annons
 • Hans-Olof Mattson i avverkningsmogen granskog

  Hans-Olof varierar och maximerar

  Hans-Olof Mattsson i Raskamåla i Bräkne-Hoby har två ledstjärnor för sin skog: Hög produktion och variation. Han testar douglas, kustgran och lärk och ska sätta poppel längre fram. Målet är att bygga upp ett högt virkesförråd med högt slutvärde.
 • Nu svärmar barkborren

  Nu har granbarkborrarna börjat svärma i större delen av Götaland och Svealand, visar svärmningsövervakning.
 • Annons
 • Med trä som röd tråd i yrkeslivet

  Det finns många vägar till skogs- och träbranschen. Skogssverige har träffat Malin Lundström som idag säljer ett giftfritt substitut till kopparimpregnerat trä.
 • Hon blir Skogsindustriernas nya vd

  Viveka Beckeman efterträder Carina Håkansson som vd för branschorganisationen Skogsindustrierna.
 • Annons