Så maxas värdet på skogen

17 november 2022 Det handlade mycket om landsbygdsutveckling och viltanpassad skogsskötsel under Föreningen Skogens Höstexkursion – i år äntligen ute i skogen och på riktigt igen.  

Så maxas värdet på skogen

Exkursionen ägde rum de sista dagarna i september och utgick från Vänersborg med skogsbesök i Bohuslän och Västergötland.  

En programpunkt var ett skogsekonomiskt samtal med konkreta tips inför skogsaffären. Det leddes av Per Jonasson – styrelseledamot i Föreningen Skogen och känd från Skogspodden – som intervjuade Mats Axelsson, regionansvarig för skog och lantbruk på SEB i Stockholm. 

De konstaterade att det ofta är andra värden än hög avkastning som lockar när det gäller skogsfastigheter. Redan tre procents avkastning är att hoppas på för mycket, enligt Mats Axelsson. Långsiktighet och trygghet är viktiga drivkrafter. 

Vad ska då en smart skogsköpare titta på, undrade Per Jonasson. Jo, boniteten är viktigast. 

– Varje flyttning i bonitet kan minska värdet med femton-sexton procent. Med hög bonitet får man mer volym och mindre avverkningskostnader, sa Mats Axelsson. 

Ett bra vägnät är en värdehöjare, liksom ett stort virkesförråd. Men stäm gärna av skogsbruksplanen med information från laserskanning inför affären. Både Per och Mats känner till fall där skogsbruksplanen har uppgett för lågt ståndortsindex och underskattat virkesförrådet väldigt mycket. 

Det är  lättare att sälja välröjd skog. 

– Köparen reagerar om mycket är ogjort, sa Mats. 

Som köpare vill man kanske undvika ett högt viltbetestryck.  

– Ett tips är att kolla efter rase. Finns exempelvis rönn är sannolikt betestrycket mindre. 

Till sist fick Mats Axelsson frågan om var i landet han tycker att det är bäst att köpa skog just nu. 

– Kring sträckan från Uppsala upp till Sollefteå. En anledning är att det är hyggligt nära industri. Det är viktigt med tanke på transportkostnaderna, sa han. 

UR SKOGEN 10/2022

Mats Axelsson, SEB, intervjuades av Skogspoddens Per Jonasson på Höstexkursionen.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb