Så maxar du tillväxten

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Gödsling och röjning i tid är de bästa sätten att få skogen att växa snabbare och mera, enligt de tre stora skogsägarföreningarna. Mellanskog och Södra har tydliga mål för tillväxthöjande åtgärder, medan nya Norra skog har en delvis annan syn.

Mellanskog vill öka tillväxten på medlemmarnas fastigheter med tio procent till 2030 och har formulerat ett antal delmål på vägen dit. Bland annat vill man öka andelarna föryngringsavverkad areal som markbereds, planteras med förädlade plantor och röjs. Målen sattes 2017 och en första uppföljning kan läsas i föreningens hållbarhetsredovisning för 2018. 

Annons
Annons

Erik ViklundErik Viklund– Tio procent är en bedömning av vad vi tror är rimliga åtgärder och marknadens vilja att investera i tillväxthöjande åtgärder. Men potentialen är större, man ­skulle i princip kunna intensivodla och göra mer, säger Mellanskogs skogsvårdschef Erik Viklund. 
– Över tid så ger förädlingen den största effekten. Att etablera en föryngring snabbt och bra ger en enorm kraft, och intresset för högförädlade plantor ökar. 

Där ser Erik Viklund heller inga hinder för att målen uppnås. Mellanskog har också ett blygsamt arealmål i antal hektar för gödsling: 500 hektar. Förra året ­gödslade man 778 hektar.
– Lönsamheten är ett mindre hinder för gödsling och vi hjälper till att samordna mellan markägare, men intresset bland markägarna är inte jättestort. 

Det beror på en kombination av tradition – privat­skogsbruket har inte gödslat i samma utsträckning som bolagen – och förutfattade meningar om riskerna, tror Erik Viklund. 
– Men få saker är så beforskade som gödsling och den samlade bilden är att den effektivt ökar tillväxten och att riskerna är begränsade. 

Läs hela artikeln i SKOGEN 5/2020.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Skogspodden synar specialsortiment

  I avsnitt 85 intervjuar Per Jonasson, Skogspodden, Tomas Birgersson som är utsynare på Rundvirke. Han berättar om specialsortiment som kan vara lönsamma.
 • Annons
 • Värre barkborreangrepp än väntat

  Kategorier: skogsskador, granbarkborre
  Skadorna av granbarkborre blev skyhöga även i år. Den förväntade minskningen uteblev, visar SLU:s inventering.
 • Nu kommer nya SKOGEN!

  I början av nästa vecka ska SKOGEN 11/2021 trilla ner i brevlådorna hos prenumeranterna – men redan nu kan du läsa den i digital form. Temat den här månaden är Hyggesfritt.
 • Annons
 • Nu finns kartor över landets diken

  Forskare har tagit fram nya digitala kartor över merparten av Sveriges diken. Kartorna är tillgängliga för alla.
 • Fler tror på stigande virkespriser

  Kategorier: Skogsbarometern 2021
  Fler skogsägare tror på stigande priser för såväl timmer som massaved, enligt Skogsbarometern. Men äganderätten utgör ett orosmoln.
 • Annons