Så många svenskar vill köpa skog

11 januari Fyra av tio svenskar vill investera i skog och allra störst är intresset i Västsverige, enligt en ny undersökning.

Så många svenskar vill köpa skog
Foto: Bengt Ek.

Hela 37 procent av svenskarna är intresserade av att köpa skog. En förvånande hög siffra, enligt Skogssällskapet som beställt undersökningen av Sifo.

– Att äga skog är både ett ansvar och en fantastisk möjlighet, och det är roligt att så många svenskar har upptäckt det. På Skogssällskapet visste vi om att intresset för att köpa skog är stort, men vi blev ändå överraskade av den höga siffran, säger vd Calle Nordqvist i ett pressmeddelande.

Mest investeringssugna är invånarna i Västsverige där 43 procent vill köpa skog. I Västsverige ingår bland annat Halmstad, Borås och Uddevalla. Det gör däremot inte Göteborg.

Intresset i landets tre storstäder har undersökts separat och visar ett genomsnitt på 33 procent. Malmö utmärker sig med ett intresse en bra bit under riksgenomsnittet, 27 procent av Malmöborna kan tänka sig en skogsinvestering.

 För den som funderar på att köpa skog finns det ett antal saker att tänka igenom innan, tipsar Skogssällskapet. Som vilken typ av skog man vill äga: vad är viktigast, ekonomi eller andra värden och vad man vill åstadkomma?

Att tänka på olika landsdelars mycket varierade förutsättningar är också viktigt, som hur snabbt skogen växer, hur marknaden för skog och virke ser ut men också risken för skadeangrepp.

Läs mer hos Skogssällskapet

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb