VÄRLDEN.

Så krympte biståndet

14 mars 2018 Under 1980-talet var Sverige en stormakt inom skogligt bistånd. Numera är vi små, och skogen är ofta en liten del i bistånd för klimatet, miljön eller landsbygdsutveckling.

Så krympte biståndet

Vid ett seminarium på Skogs- och Lantbruksakademien ny­ligen beskrev Reidar Persson det svenska skogsbeståndets ut­veckling. Det började på 1960-talet, då man siktade på industrialisering, infrastruktur och stöd till myndigheter och ut­bildning. 

Men det gick inte så bra. Länderna hade inte förmåga att ta emot stödet. I stället mötte man bristande motivation, korruption, konflikter med lokalbefolkningen, bland annat för att det inte bidrog till att ge lokalbefolkningen brännved och byggmaterial.

Från mitten av 1970-talet ändrades därför fokus till byskogs­bruk. Mycket av skogarna och träden skulle skötas av byarna gemensamt.
– Men det blev inte alltid ­lyckat. Framför allt beroende på splittring inom byarna, oklar äganderätt och ovilja från myndigheter att delegera rätten till lokalbefolkningen, sa Reidar Persson vid seminariet.
När man i stället uppmuntrade enskilda bönder att sköta ­träden på sin mark gick det ­bättre. Ett exempel är Vi-skogen i Östafrika, där arbetet fortsätter med statligt svenskt stöd mer än 30 år efter starten.

Under 1980- och 90-talen dominerade miljöfrågorna mycket av biståndet i skogen. Regnskogen skulle skyddas.
– Det underblåstes av miljö­organisationer och bidrog till att både användning av naturskog och skötsel av planteringar var oönskade. Miljön kom i fokus på bekostnad av fattiga människor.

På 1990-talet kom begrepp som demokrati, samhällsstyrning och öppenhet. Mjuka mål, som var mycket svårare än teknikaliteter som skogsinventeringar och skogsskolor. 
– Under det senaste decenniet har skogen gjort en viss återkomst i biståndet, men nu som mindre och ofta diffus del i större program, som fattigdoms­bekämpning. Träden har också kommit tillbaka i samband med dagens fokus på klimatfrågan och flera andra av de 17 globala utvecklingsmålen, sa Reidar Persson.
Ett längre referat av mötet på KSLA hittar den som söker digitalt på ”det skogliga biståndet så här långt”.

SKOGEN 2/2018

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb