Så görs naturvård och kvalitetsvirke

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Den 16 mars släpptes ett nytt avsnitt av Sveriges mest populära skogspodd. Där bjuds på tips på naturvård som förbättrar kvaliteten på både skog och virke.

Skogspoddens Per Jonasson berättar:

Annons
Annons

– I avsnitt 36 pratar vi om skogsbruk och naturvård. Avsnittet kan ses som en replik på Herman Sundqvists ledare i Skogseko 1/ 2018 där han efterlyser skogsbrukare som vågar lyfta fram förslag som förbättrar naturvården genom ökat ansvarstagande men också innebär högre kostnader eller mera jobb för skogsbrukaren. Den naturvård vi gör tror vi också förbättrar kvalitén på skogen och virket.
– Vi ger också ett preliminärt datum för vår såddexkursion strax norr om Gusselby utanför Lindesberg. Den blir lördagen den 28:e april klockan 10:00. Maila oss på skogspodden [at] gmail [dot] com med antal deltagare för att anmäla intresse, avslutar Per Jonasson.

Lyssna på Skogspodden här

 

Publicerad:
 • Luftskeppsrobotar

  År 2040 sköter luftskeppsrobotarna virkestransporterna

  DEBATT. Luftskeppsrobotar som kvistar stockar och sedan fraktar de från skogen till sågen skulle värna både natur och klimat. Science fiction? Enligt Mats Hagner, professor emeritus, behövs bara en anpassning av befintlig teknik.
 • Annons
 • "Vi kan inte längre använda skogen som förut"

  Kategorier: debatt, Henrik Petrén
  DEBATT. Verkligheten tvingar oss nu alla att se på skogen på ett helt nytt sätt – en livsviktig kolsänka som vi måste sköta på rätt sätt. Skogsägarna har en nyckelroll, skriver Henrik Petrén.
 • Ingen brådska att ta ut bränd skog

  Det finns ingen anledning att skynda sig ut för att upparbeta den brända skogen. Det räcker att göra det till våren. Torkan har minskat risken för skadeinsekter i höst.
 • Annons
 • Nu kartläggs trädens samhällsnytta

  Vilken samhällsnytta gör stadsträden? Ett projekt ska hjälpa kommuner och företag att presentera siffror på det.
 • Skogsentreprenörer får ersättning för stoppat skogsarbete

  Många skogsentreprenörer har varit tvungna att begränsa verksamheten på grund av den höga brandrisken i sommar. Södra ersätter nu sina avtalsentreprenörer för en veckas produktionsbortfall.
 • Annons