SKOGSFOLK.

Så gick snacket på skogsminglet

21 maj 2019 Närmare 150 personer kom till Skogsminglet i anslutning till Föreningen Skogens årsmöte på ett hotell vid Norra Bantorget i Stockholm. De bjöds på god stämning, pyttipanna och panelprat där moderator Anders Ahlberg blandade skogligt allvar med lättsamheter. Alla var överens på en punkt: Skogsägarens rätt att få tänka själv i sitt brukande är ett vinnande koncept. 

Här är några uppsnappade citat från kvällen:
Bästa digitala innovation för skogsbruket?
– För en sektor som inte kommit så långt gäller det att inte krångla till det. Börja enkelt, till exempel med digital marknadsföring, sa Adam ­Aljaraidah, vd på Virkesbörsen.
– Den nya tekniken att mäta skogen genom laserskanning och satelliter. Allt som gör att man kan komma åt information om skogen utan att springa runt i den är bra för oss, sa Joakim Larsson, ansvarig för skog och lantbruk på SEB.
– Gps och Hundpejl! Skämt åsido, självkörande fordon vore drömmen, sa Carina Håkansson, vd på Skogsindustrierna.

Medurs från överst till vänster: Joakim Larsson, Adam Aljaraidah, Carina håkanssonFrån vänster: Joakim Larsson, Adam Aljaraidah, Carina håkansson.
Foto: Karin Lepikko

Önskad skogspolitik? 
– En politik som stärker konkurrenskraften för våra medlemsföretag inom sågverk och massatillverkning, sa Carina Håkansson.
– En satsning på vägar är ­jätteviktig. Vi har gjort en analys som visar att skogsmarken med de bästa vägarna får det bästa budet på virkesaffären, sa Adam Aljaraidah.
– För oss mångbrukare är bankernas sviktande intresse för att bevilja affärslån ett problem. Mångbrukare gör stora investeringar i fastigheter och mark, men banken ser bara till lönen i deklarationen, sa Erik Hjärtfors som är mångbrukare, entreprenör och nätverkare.

Magnus Kindbom och Erik HjärtforsMagnus Kindbom och Erik Hjärtfors

Om just mångbruk:
– Det behövs en bransch­förening för mångbrukare. Företagandet kom inte in i skogsägarorganisationerna som väntat, sa Erik Hjärtfors. 
– Finns ingen motsättning till traditionellt skogsbruk i det. Det är en verksamhet som gynnar skogsägare och landsbygd, sa Magnus Kindbom, skogs­direktör på LRF Skogsägarna.
– I Föreningen Skogens ­strategi hyllar vi olika. Vi vill se eget tänkande, mångbruk är ett bra exempel på det, sa Monika Stridsman, ordförande för ­Föreningen Skogen.

Monika StridsmanMonika StridsmanVilken är din drömplats för ett hus byggt i trä?
– Ett Skogens hus i trä på Norra Bantorget i Stockholm skulle inte vara dumt! Men för egen del i Småland – förstås, sa Erik Hjärtfors. 
– Både i stad och landsbygd. Bara man hoppar över betongplattan, sa Monika Stridsman.
– En bastu vid en strand. Och nästa gång Europaparlamentet ska byggas till måste det göras i trä, sa Magnus Kindbom.

Om en tillspetsad miljö­debatt:
– Jag tycker inte att den är tillspetsad. Det är ett faktum att det svenska skogsbruket drabbas när vi som enda land till EU ska rapportera klimatnyttan av skogarna beräknat på hur det såg ut i förindustriell tid. Och äganderättsdebatten är jätteviktig, sa Magnus Kindbom.

Om följderna av katastrofer och skogsskador:
– Minnet är kort, vi har haft barkborreproblem med jämna mellanrum. Jag minns hur det var efter stormen 1969. Men kanske behöver vi bli mer flexibla och anpassa avverkningsålder efter användningsområde om vi ska producera mer biomassa, sa Monika Stridsman. 

SKOGEN 4/019

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb