Så funkar kameramätning

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Kameramätning, virkesmätning
Elva kameror på en portal läser av lasset och sedan analyseras bilderna digitalt.
MÄTNING. Dagens virkesmätare behöver inte lunch, nattsömn eller semester. Kamerabaserade system ökar tillgängligheten och minskar köerna, men mätprecisionen är ungefär densamma.

Virkesmätningen förändras. Ett utsatt förtroendearbete ersätts med teknik som laser- eller kameramätning. Ett av före­tagen som utvecklar teknik för ändamålet är Cind i Jönköping. 
– Vi är tre år gamla och har nästan hälften av den svenska marknaden. I dag finns 22 anläggningar på sågverk och massabruk, säger Marcus ­Schelin, vd på företaget som har åtta anställda.

Annons
Annons

Marcus SchelinMarcus SchelinKärnan i tekniken för bildbehandling som Cind använder kommer från Saab i Linköping. Volym på sågtimmer och massa­ved mäts med hjälp av elva kameror upphängda i en portal som timmerbilen passerar genom. Av kamerabilden skapas en 3d-modell och inom någon minut beräknar Cinds mjukvara fastvolymprocenten, alltså volymen på stock under bark utan luft mellan. Samtidigt beräknas stockarnas diameter.
– Lasermätning är en konkurrerande teknik, men vår kamerateknik är billigare och robust nog för utomhusljus och klimat. För laser önskar man en mer kontrollerad miljö inomhus, förklarar Marcus Schelin.
Cinds portaler kan ta emot leveranser dygnet runt i alla väder och i jämn takt åt kunderna, som hyr både system och underhåll av Cind.

Målet är att automati­sera hela virkesflödet och därmed ratio­nalisera och öka tillgängligheten. Det är alltså inte i första hand högre precision i mätningen som är målet med digitaliseringen.
– Vi brukar säga att vi mäter minst lika bra som den manuella, och det är vad vårt typgodkännande går ut på också. Man gör stickprov även på våra mätningar enligt en strikt process som Biometria har byggt upp. 
Det är också Biometria som har typgodkänt systemet efter tester. 

Läs hela artikeln i SKOGEN 4/2019
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Nu påbörjas rekordbygge i trä

  En av världens högsta träbyggnader börjar resas i Skellefteå. Det 80 meter höga kulturhuset byggs till stor del av gran från Västerbotten.
 • Annons
 • Ny film lär dig ungskogsröjning

  I en ny film kan du lära dig ungskogsröjning steg för steg.
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Polarisera skogsbruket!

  Folk klagar över att världen polariseras. Men vi borde kanske ha mer av den varan. Åtminstone i skogen.
 • Annons
 • Virkesstudion på Skogsnolia

  Nu finns ett nytt avsnitt av Virkesstudion inspelat på Skogsnolia. Tidningen SKOGENS Bengt Ek medverkar och berättar om det bästa med skogsmässor.
 • Konjunkturavmattning med tillförsikt

  Med stormar och bakborreangrepp ökar avverkningarna  i Europa vilket ger en något mättad trävarumarknad med välfyllda lager, enligt en ny rapport som dock ser positiva förutsättningar framöver.
 • Annons