Så funkar kameramätning

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Kameramätning, virkesmätning
Elva kameror på en portal läser av lasset och sedan analyseras bilderna digitalt.
MÄTNING. Dagens virkesmätare behöver inte lunch, nattsömn eller semester. Kamerabaserade system ökar tillgängligheten och minskar köerna, men mätprecisionen är ungefär densamma.

Virkesmätningen förändras. Ett utsatt förtroendearbete ersätts med teknik som laser- eller kameramätning. Ett av före­tagen som utvecklar teknik för ändamålet är Cind i Jönköping. 
– Vi är tre år gamla och har nästan hälften av den svenska marknaden. I dag finns 22 anläggningar på sågverk och massabruk, säger Marcus ­Schelin, vd på företaget som har åtta anställda.

Annons
Annons

Marcus SchelinMarcus SchelinKärnan i tekniken för bildbehandling som Cind använder kommer från Saab i Linköping. Volym på sågtimmer och massa­ved mäts med hjälp av elva kameror upphängda i en portal som timmerbilen passerar genom. Av kamerabilden skapas en 3d-modell och inom någon minut beräknar Cinds mjukvara fastvolymprocenten, alltså volymen på stock under bark utan luft mellan. Samtidigt beräknas stockarnas diameter.
– Lasermätning är en konkurrerande teknik, men vår kamerateknik är billigare och robust nog för utomhusljus och klimat. För laser önskar man en mer kontrollerad miljö inomhus, förklarar Marcus Schelin.
Cinds portaler kan ta emot leveranser dygnet runt i alla väder och i jämn takt åt kunderna, som hyr både system och underhåll av Cind.

Målet är att automati­sera hela virkesflödet och därmed ratio­nalisera och öka tillgängligheten. Det är alltså inte i första hand högre precision i mätningen som är målet med digitaliseringen.
– Vi brukar säga att vi mäter minst lika bra som den manuella, och det är vad vårt typgodkännande går ut på också. Man gör stickprov även på våra mätningar enligt en strikt process som Biometria har byggt upp. 
Det är också Biometria som har typgodkänt systemet efter tester. 

Läs hela artikeln i SKOGEN 4/2019
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Så bekämpas barkborre i reservat

  I en ny rapport sammanfattar landets länsstyrelser vilka åtgärder de gjort för att bekämpa granbarkborren i naturreservat.
 • Annons
 • Jämställdhetsansvar halkar runt på SLU

  Kategorier: jämställdhetsarbete, SLU
  En ny studie från SLU visar att ansvaret för jämställdhetsarbete halkar runt i organisationen. Här finns en utbredd förväntan på att andra ska ta ansvar.
 • Reservatsbildning – här är råden

  Frågor om naturreservat tillhör de vanligaste hos Norra Skog. På sin webb listar föreningen vad markägaren bör tänka på.
 • Annons
 • Tips vid oväntade intäkter

  Oväntade intäkter är inte alltid goda nyheter. SKOGEN har frågat en skatteexpert hur man kan hantera oplanerade förtida avverkningar.
 • Mer pengar till regionala skogsstrategier

  Landets 21 län får dela på ett extra anslag på 2,5 miljoner kronor för att arbeta med regionala skogsstrategier.
 • Annons