Så föryngras björk bättre

1 november 2022 Om man vill ha kvar björkarna i en blandskog med gran så gäller det att göra ett aktivt val och anpassa skötseln.  En ny doktorsavhandling visar hur björk kan gynnas.

Så föryngras björk bättre

I sin doktorsavhandling har Felicia Lidman studerat hur mängden naturligt föryngrad björk kan öka i den svenska skogen. Hon redovisar ny kunskap om hur björk kan etableras och skötas i såväl monokulturer som blandbestånd. En förutsättning är att skogsbrukaren aktivt väljer att spara björkarna och anpassa skötseln, annars minskar björkandelen. Om inget görs tar granen över som tål mer skugga än björken som behöver ljusa, öppna platser.

I studien nämns sätt att underlätta björkens naturliga föryngring. Detta genom att skapa bästa förutsättningar för att fröna, som sprids i rikliga mängder, ska gro. 

Här visar det sig att markberedning som görs för att gynna gran- och tallplantor också underlättar björkfrönas grodd. Enligt studien har även markfuktigheten stor betydelse.

– På frisk mark är det nödvändigt att markbereda för att få en lyckad naturlig föryngring av björk – annars blir konkurrensen om vatten från annan växtlighet för stor. På blöt mark etablerar sig björken däremot oftast enkelt utan åtgärder. Det går alltså att styra över föryngringen genom att anpassa markberedningen efter de rådande markförhållandena, säger Felicia Lidman.

Felicia Dahlgren Lidman försvarade sin doktorsavhandling, Natural regeneration and management of birch  i oktober vid SLU i Umeå.

Om björk: Finns två arter, vårtbjörk och glasbjörk. Dessa är Sveriges vanligaste lövträd och står för ungefär 12 procent av den totala virkesvolymen i våra skogar. Båda arterna är pionjärträdslag och anpassade för att vara konkurrenskraftiga på öppna, ljusa ytor, och kan därmed etablera sig snabbt efter kalhuggning, brand eller andra störningar. Källa: SLU.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb