Sammanställning visar att priserna på sågtimmer sjönk i 210 av Sveriges kommuner medan massavedspriserna sjönk i 106 kommuner. I övriga kommuner var virkespriserna stabila och steg inte i någon kommun.
Virkesbörsens jämförelser görs av samtliga skogsbolag med offentliga prislistor. De tillägg och premier utöver listorna, som skogsägare normalt får, ingår alltså inte.
”Vi ser en bred nedgång av virkespriserna i juni och det stämmer väl överens med den utveckling vi sett på Virkesbörsen. Coronakrisen drabbar även skogsindustrin även om olika aktörer drabbas väldigt olika”, säger Adam Aljaraidah”, vd på Virkesbörsen, i ett pressmeddelande.
Det gäller inte mjinst sågverken där olika bolag påverkas väldigt olika av den ekonomiska nedgången i kölvattnet av coronakrisen.
”Exempelvis går de sågverk som är riktade mot den inhemska bygghandeln betydligt bättre än andra mer exportorienterade sågverk. Det gör att långt ifrån alla sågverk sänkt sina priser på virke och att skogsägare gör extra klokt i att konkurrensutsätta sitt virke för att nå dem med bäst betalningsförmåga just nu”, skriver Virkesbörsen.
”Att sälja virke är ofta en stor affär som påverkar ekonomin för personer och gårdar i stor utsträckning. Virkesbörsen vill genom att dela med oss av relevant information skapa en mer transparent, effektiv och rättvis virkesmarknad. Genom att följa utvecklingen av virkespriser i ditt län och din kommun kan du tajma marknaden smartare och göra bättre affärer”, tillägger Adam Aljaraidah.