Så förändras virkespriserna i ditt län

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Virkespriserna, det skogsägare får betalt när de avverkar eller gallrar sin skog, sjönk på bred front i juni. Virkesbörsens har sammanställt en lista som visar prisförändringarna län för län.

Sammanställning visar att priserna på sågtimmer sjönk i 210 av Sveriges kommuner medan massavedspriserna sjönk i 106 kommuner. I övriga kommuner var virkespriserna stabila och steg inte i någon kommun. 

Annons
Annons

Virkesbörsens jämförelser görs av samtliga skogsbolag med offentliga prislistor. De tillägg och premier utöver listorna, som skogsägare normalt får, ingår alltså inte.

 ”Vi ser en bred nedgång av virkespriserna i juni och det stämmer väl överens med den utveckling vi sett på Virkesbörsen. Coronakrisen drabbar även skogsindustrin även om olika aktörer drabbas väldigt olika”, säger Adam Aljaraidah”, vd på  Virkesbörsen, i ett pressmeddelande.

Det gäller inte mjinst sågverken där olika bolag påverkas väldigt olika av den ekonomiska nedgången i kölvattnet av coronakrisen. 

”Exempelvis går de sågverk som är riktade mot den inhemska bygghandeln betydligt bättre än andra mer exportorienterade sågverk. Det gör att långt ifrån alla sågverk sänkt sina priser på virke och att skogsägare gör extra klokt i att konkurrensutsätta sitt virke för att nå dem med bäst betalningsförmåga just nu”, skriver Virkesbörsen.

”Att sälja virke är ofta en stor affär som påverkar ekonomin för personer och gårdar i stor utsträckning. Virkesbörsen vill genom att dela med oss av relevant information skapa en mer transparent, effektiv och rättvis virkesmarknad. Genom att följa utvecklingen av virkespriser i ditt län och din kommun kan du tajma marknaden smartare och göra bättre affärer”, tillägger Adam Aljaraidah.

 

 

 

 

 

 

                                  

Publicerad:
 • Nu släpps digitala skogslektioner

  Nu är det premiär för Skogen i Skolans digitala läromedel om skogens roll i en hållbar utveckling. Lektionerna riktar sig även till klasser som inte har en skog runt knuten.
 • Annons
 • Timbersports startar säsongen igen

  Kategorier: Stihl Timbersports
  Timbersports, där man tävlar i olika grenar av skogshuggning, har beslutat att återuppta aktiviteterna som stoppats av pandemin. Säsongen startar den 10 augusti.
 • Insamling ska skydda skog genom uppköp

  Miljöpartistiska riksdagsledamoten Rebecka Le Moine har startat en insamling för att köpa upp skog med syfte att skydda den från brukande. 
 • Annons
 • Bra vårförsäljning i bygghandeln

  Det blev ett lysande andra kvartal för byggmaterialhandeln som har sin viktigaste försäljningsperiod under vår och försommar.
 • Många ekorrar sjuka av parasit

  Kategorier: ekorre, Cryptosporidier
  Mer än var tredje ekorre kan vara smittad av parasiten Cryptosporidier, visar ny forskning. Smittan kan orsaka kraftiga diarréer även hos människor.
 • Annons