Så förändras virkespriserna i ditt län

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Virkespriserna, det skogsägare får betalt när de avverkar eller gallrar sin skog, sjönk på bred front i juni. Virkesbörsens har sammanställt en lista som visar prisförändringarna län för län.

Sammanställning visar att priserna på sågtimmer sjönk i 210 av Sveriges kommuner medan massavedspriserna sjönk i 106 kommuner. I övriga kommuner var virkespriserna stabila och steg inte i någon kommun. 

Annons
Annons

Virkesbörsens jämförelser görs av samtliga skogsbolag med offentliga prislistor. De tillägg och premier utöver listorna, som skogsägare normalt får, ingår alltså inte.

 ”Vi ser en bred nedgång av virkespriserna i juni och det stämmer väl överens med den utveckling vi sett på Virkesbörsen. Coronakrisen drabbar även skogsindustrin även om olika aktörer drabbas väldigt olika”, säger Adam Aljaraidah”, vd på  Virkesbörsen, i ett pressmeddelande.

Det gäller inte mjinst sågverken där olika bolag påverkas väldigt olika av den ekonomiska nedgången i kölvattnet av coronakrisen. 

”Exempelvis går de sågverk som är riktade mot den inhemska bygghandeln betydligt bättre än andra mer exportorienterade sågverk. Det gör att långt ifrån alla sågverk sänkt sina priser på virke och att skogsägare gör extra klokt i att konkurrensutsätta sitt virke för att nå dem med bäst betalningsförmåga just nu”, skriver Virkesbörsen.

”Att sälja virke är ofta en stor affär som påverkar ekonomin för personer och gårdar i stor utsträckning. Virkesbörsen vill genom att dela med oss av relevant information skapa en mer transparent, effektiv och rättvis virkesmarknad. Genom att följa utvecklingen av virkespriser i ditt län och din kommun kan du tajma marknaden smartare och göra bättre affärer”, tillägger Adam Aljaraidah.

 

 

 

 

 

 

                                  

Publicerad:
 • Så bekämpas barkborre i reservat

  I en ny rapport sammanfattar landets länsstyrelser vilka åtgärder de gjort för att bekämpa granbarkborren i naturreservat.
 • Annons
 • Jämställdhetsansvar halkar runt på SLU

  Kategorier: jämställdhetsarbete, SLU
  En ny studie från SLU visar att ansvaret för jämställdhetsarbete halkar runt i organisationen. Här finns en utbredd förväntan på att andra ska ta ansvar.
 • Reservatsbildning – här är råden

  Frågor om naturreservat tillhör de vanligaste hos Norra Skog. På sin webb listar föreningen vad markägaren bör tänka på.
 • Annons
 • Tips vid oväntade intäkter

  Oväntade intäkter är inte alltid goda nyheter. SKOGEN har frågat en skatteexpert hur man kan hantera oplanerade förtida avverkningar.
 • Mer pengar till regionala skogsstrategier

  Landets 21 län får dela på ett extra anslag på 2,5 miljoner kronor för att arbeta med regionala skogsstrategier.
 • Annons