SKOGENdebatt:

Så får vi fler att jobba i skogen!

3 april 2024 I skogen har vi länge pratat om personalbrist – och det gäller i stort sett hela kedjan. Nu är läget desperat med en eskalerande brist både på skogsvårdare och maskinförare, skriver Kolbjörn Kindströmer, Skogsentreprenörernas ordförande.

Så får vi fler att jobba i skogen!
Få unga vet att det döjer sig jobb bland träden, skriver Kolbjörn Kindströmer. Foto: Karin Lepikko.

Ska tillgång och efterfrågan takta någorlunda behövs årligen 800 nya maskinförare. Men med bara 300 skogsbrukselever som tar studenten, och ytterligare några från yrkeshögskolorna, är vi inte ens närheten av balans. Än värre är att skolorna för varje år får allt färre sökande!

Som branschorganisation hör vi numera mer eller mindre dagligen om frustrerade entreprenörer som inte kan utveckla sina företag på grund av bristen på förare.

I några enstaka fall har det till och med gått så långt att man lagt ner verksamheten. 

Varför arbetar inte fler unga i skogen?

Så varför vill då inte de unga arbeta i skogen? Frågan är egentligen felformulerad. Rätt och slätt borde det nog snarare stå: Varför arbetar inte fler unga i skogen?

Då Ungdomsbarometern på uppdrag av Skogsindustrierna frågade om just skogliga jobb, blev det tydligt att det inte handlar om något aktivt val. Snarare om att ytterst få i generation z känner till att det faktiskt döljer sig jobb bland träden. Än färre har reflekterat över vilka spännande, actionfyllda arbeten som erbjuds. 

Samtidigt går det inte att blunda för branschens egen hemläxa – vi måste också ha något bra att erbjuda, för uppenbart räcker det inte med vare sig ord om världens vackraste arbetsplats eller stoltheten över att tillhöra en viktig basindustri. 

Möjligheter till modernt familjeliv

Ska vi på riktigt jobba med vår attraktivitet och vårt erbjudande måste vi som entreprenörer ha förutsättningar till att kunna erbjuda konkurrenskraftiga löner, rimliga produktionskrav och samtidigt ge möjligheter till att kunna leva ett modernt familjeliv med allt vad det innebär. Där är vi inte idag! 

Med det sagt handlar det kanske trots allt bara om ökad synlighet och ett bra erbjudande som står sig mot närliggande branscher. 
Hög tid för den samlade skogsbranschen att tillsammans greppa rekryteringsfrågan på ett nytt mer handlingskraftigt sätt. 
Lönsamhet, synlighet, status och rekrytering hänger ihop!

KOLBJÖRN KINDSTRÖMER
Ordförande Skogsentreprenörerna

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Lars återvänder till Naturskog
SkogsJobb