Så bjuds älgen på balalanserad kost

11 maj 2023 Älgar väljer sin kost noga. Vill man hjälpa den kan man gynna videväxter och blåbärs- och lingonris, enligt forskning från SLU.

Så bjuds älgen på balalanserad kost
Foto: Pxhere.

I en tidigare studie från SLU undersöktes älgarnas födoval i en djurpark. Det visade sig att de vintertid valde en kost väl balanserad mellan protein och kolhydrater. Näringsinnehållet påminner om videväxter.

Nu har forskarna undersökt vilda älgar genom att samla in spillning på flera platser i Södermanland och Norrbotten.

Resultaten visade att älgar i områden med lite snö och tillgång till olika växter helst valde en diet som bestod av tall och bärris. Kombinationen ger också ett näringsinnehåll som ungefär motsvarar videväxternas. Med andra ord har de vilda älgarna samma matpreferenser som djurparksälgarna.

– Kombinationen tall och bärris är en bättre balanserad kost för älgen än att bara äta tall eller bärris. Men finns det tillgång till videväxter så väljer älgen antagligen hellre dessa, säger Robert Spitzer, postdoktor vid SLU, i ett pressmeddelande.

Älgen äter alltså gärna en kombinerad föda om möjligheten finns. Vill man hjälpa den att göra detta så kan man, enligt Robert Spitzer. försöka gynna tillgången på videväxter och bärris i skogen.

Forskningen är finansierad av Naturvårdsverket och Svenska Jägareförbundet.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Linn prisas för förband av skogsråvara
SkogsJobb