Så berättar du om din skog

11 februari 2021 Det går att visa upp en brukad vardagsskog på samma sätt som man guidar till en fornlämning eller visar en nationalpark. I senaste SKOGEN  får du tips och idéer. 

Så berättar du om din skog

Under hösten har Föreningen SKOGEN varit en av arrangörerna av en kort utbildning i interpretation – en lite knölig term som i detta sammanhang är en metod för hur man kan arbeta med kommunikation och information i naturen och kulturlandskapet. Utbildningen är en del av ett projekt som vill undersöka om den brukade vardagsskogen kan visas upp på ungefär samma sätt som fornlämningar, naturum eller världsarv.  

Interpretation innebär att man i hög grad utgår från besökarens möte med naturen. Man fokuserar på dialog och reflektion snarare än att bara förmedla fakta.

– Ett grundproblem för en naturvägledare eller skoglig kommunikatör är att man har så mycket kunskap att förmedla att det kan bli lite för mycket av det goda, säger Anders Arnell, projektledare vid Centrum för naturvägledning på SLU och initiativtagare till utbildningen.

Här gäller det, kort sagt, att inte skriva skogsbesökaren på näsan hur bra det svenska skogsbruket är på allting. Snarare att bjuda in, inspirera, dela med sig av intressanta skogsupplevelser och välkomna de enklaste frågor. Observera att skogen förstås kan visas upp även när skogsägaren inte är på plats med till exempel skyltar. 

SKOGEN 1/2021 som har tema ”Allas skog” möter du skogsägare som gillar att berätta om sin skog för besökare.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Johanna flyttar från Södra till Setra
SkogsJobb