Så bekämpas barkborren

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Granbarkborrens gnagmjöl på fångstvirke. Foto: Gunnar Isacsson, Skogsstyrelsen.
Skogsstyrelsens entomolog och barkborreexpert Gunnar Isacsson kommer med fakta och goda råd om hur skadeinsekten bäst bekämpas. Och det är hög tid att börja!

Det var framför allt förra årets torka som orsakade de stora barkborreskadorna på stående träd, enligt Gunnar Isacsson.

Annons
Annons

– De torkstressade granarna försvarade sig inte mer än vad vindfällen gör, och blev lätta byten. Friska granar försvarar sig mot barkborrar genom att producera mer kåda, säger han

Om inte barkborrarna minskar kan man bli tvungen att använda feromonfällor för att få ner populationen på landskapsnivå. Det kan komma att krävas tiotusentals fällor, som efter barkborrehärjningarna i Värmland i slutet av sjuttiotalet.

BÖRJA BEKÄMPNINGEN I MAJ

Fokusera på att hitta de nya angreppen. Det är svårt, det enda som syns är nedrasat rödbrunt gnagmjöl på och under granar. Detta är det enda som märks av angreppet ännu, barren är fortfarande gröna. De träds som angripits i fjol kan man strunta i. Barkborrarna kommer inte tillbaka dit, ett träd angrips bara en gång. 

Leta i solbelysta skogsbryn och i närheten av förra årets skador. Det spelar ingen roll om de träd som skadats i fjol är avverkade eller ej. De flesta barkborrarna övervintrar i marken, så även om man kört ut förra årets angripna granar finns det förmodligen borrar kvar som ställer till nya skador. 

Det kan komma syskonkullssvärmningar och kanske ytterligare en generations barkborrar i sommar. Det är en god idé att gå över sin skog och leta nya angrepp var fjärde vecka tills i slutet av augusti. Avverka eller barka angripna granar.

 

GUNNARS ISACSSONS GODA RÅD:

Håll uppsikt över skogen, ta bort granar som fallit eller inte mår bra.

Hinner du inte köra ut fallna träd så barka de granar som angripits. Helbarkning är effektiv, larver och puppor dör efter barkningen.

Plantera inte gran på tallmark. Granar som inte mår bra angrips lättare av barkborrar.

Låt björk stå kvar i hyggeskanterna när du röjer ungskog. Granbarkborren ogillar lukten av björk. 

Få en ny lägeskoll varje onsdag och läs mer om både fällor och barkborrar: www.skogsstyrelsen.se/granbarkborre och www.sodra.com

KARIN BERNLE

 

 

Publicerad:
 • Jan Hedberg

  ”Lär av Kanada – såga mer skadat timmer”

  SKADOR. I Kanada har sågverken lärt sig ta hand om insekts­skadat virke. Det kan Sverige ta efter, anser Jan Hedberg som har god kännedom om nordamerikanskt skogsbruk. Men svenska företag säger att marknaden för skadat timmer är för liten.
 • Annons
 • Gert Adolfson

  ”Biometrias styrelse ­behöver fler renodlade ­säljare”

  PARTER. Biometrias styrelse ska representera både säljare och köpare på virkesmarkanden – men de renodlade säljarna är underrepresenterade, anser Svenska kyrkan. Nu är en liten förändring i alla fall på gång.
 • Arbete med röjsåg

  Det är verktygen som ska jobba

  MOTORMANUELLT. Kristina Lagerstedt är ergonom och arbetsmiljöspecialist på ­företaget Avonova i Växjö som erbjuder företagshälsovård. Kristina möter bland annat kundföretag inom skogsvård. 
 • Annons
 • Kroppen är din bästa skogsmaskin

  MASKINFÖRARE. Det är ett segt och envist arbete att förbättra arbetsmiljön i skogen, oavsett om du gör det för andra eller för dig själv. Men det lönar sig. Och små förändringar kan i längden göra stor skillnad.
 • Han vill starta ideell brandkår

  Det var rörande att se hur vanligt folk i gummistövlar försökte ­hjälpa varandra och sprang omkring med grenar i händerna för att släcka lågorna, säger Kenneth Pellas som anser att du behövs en brandkår med större vattenkapacitet än dagens.
 • Annons