Så bekämpas barkborre i reservat

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Granbarkborreangrepp. Foto: LE Carlsson, SKOGENbild.
I en ny rapport sammanfattar landets länsstyrelser vilka åtgärder de gjort för att bekämpa granbarkborren i naturreservat.

Det är regeringen som uppdragit åt länsstyrelserna att redogöra för hur skadeinsekten bekämpas i reservaten. Bakgrunden är att även i dessa formellt skyddade skogar, som länsstyrelsen ansvarar för, har läget förvärrats efter den torra sommaren 2018. Rapporten täcker in åtgärder som gjorts under 2021.

Annons
Annons

”Vi försöker att anpassa skötseln, både för att minska risken för spridning och för att skydda och utveckla viktiga naturvärden och friluftsliv. Det är en stor utmaning” säger Martin Sjödahl, Länsstyrelsen i Kronoberg, som är samordnare för länsstyrelsernas rapportering till regeringen

I rapporten hävdas att länsstyrelsernas arbete med kartläggning och rutiner har utvecklats, och att de använder digital teknik, fjärranalys, drönare och även helikopter. 

Bekämpning sker både förebyggande och direkt, uppger man. I förebyggande syfte placeras granbarkborrefällor ut och gran tas bort där det finns risk för angrepp. 

”De direkta åtgärderna är svårare, då det gäller att upptäcka angrepp i tid och snabbt göra bedömningar dels av vad som behöver göras, dels om det går att ta hand om angripet virke”, skriver Länsstyrelsen i Kronoberg i ett pressmeddelande.

Här finns rapporten

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • ”Våga vara nyfiken på jämställdhetsarbete”

  ”Jag tycker att reflektion är en nyckel i jämställdhetsarbete. Om man vågar vara nyfiken så kommer man långt.” Det säger Susanne Öberg i Sista ordet i tidningen SKOGEN.
 • Annons
 • ”EU-förslag hotar svensk skogsindustri”

  EU-förslag rörande markanvändning skulle minska de svenska avverkningarna i en omfattning som hotar en stor del av den svenska skogsindustrin, enligt Svebio.
 • Så mycket avverkningsanmäldes i fjol

  Den avverkningsanmälda arealen ökade med fyra procent i fjol. På länsnivå var dock variationerna stora. Halland stack ut med en ökning på 45 procent.
 • Annons
 • Vida förvärvar hyvleri

  Kategorier: Vida. V-Timber
  Vida-koncerner förvärvar hyvleriet V-Timber i Vrigstad i Sävsjö kommun.
 • Har skogsmark blivit för dyr?

  Under 2021 fortsatte priserna på skogsfastigheter att stiga över nästan hela landet. Har det gått för långt? Har för mycket av skogen blivit rena investeringsobjekt? Har du själv fått avstå markköp – eller frestats att sälja? Är värdeökningen rent av bara bra för den som äger skog? Svara på månadens fråga!
 • Annons